Ți-e frică de facturi? E okay, nu ești singur – cum se manifestă facturofobia, boala celor speriați de plicul din cutia poștală

22 oct. 2022
155 Afișari
Ți-e frică de facturi? E okay, nu ești singur - cum se manifestă facturofobia, boala celor speriați de plicul din cutia poștală
Ți-e frică de facturi? E okay, nu ești singur - cum se manifestă facturofobia, boala celor speriați de plicul din cutia poștală

Frica de păianjeni, de înălțime, de război, de boli sau de… facturi. Sezonul Halloween-ului se apropie și facturile parcă nu au mai fost atât de înfricoșătoare ca până acum, mai ales pentru cei care suferă de facturofobie. Deși poate suna de necrezut, unii oameni suferă de teama de a nu putea să îți plătești facturile, mai ales acum că prețurile cresc încontinuu iar cheltuielile „mușcă” tot mai mult din venituri.

Situația economică din prezent a scos la iveală o nouă fobie. Este vorba despre facturofobie, teama cu care se confruntă cei care trec de fiecare dată pe lângă cutia poștală sau găsesc pe prag un plic alb. Persoanele care suferă de această fobie se tem constant că vor rămâne fără bani pentru a-și plăti facturile care costă din ce în ce mai mult de la o lună la alta.

Cum se manifestă facturofobia

În unele cazuri grave, facturofobia poate aduce atât de mult stres unora încât aceștia pot ajunge la blocajul mental chiar dacă doar se gândesc la facturi sau aud pe cineva din jur că vorbește despre ele. Mai mult, un atac de panică în astfel de scenarii este la o aruncătură de băț.

Persoanele care suferă de această fobie pot să prezinte și simptome fizice, cum ar fi încordarea corpului, transpirație, puls ridicat sau tremurat. Mai mult, persoanele își limitează irațional consumul și verifică de mai multe ori pe zi contoarele, fiind speriate că nu vor putea plăti facturile la final de lună.

„Am avut o pacientă, care intra în panică doar când trecea pe lângă cutia poștală și vedea în ea un plic. Începea să tremure, îi creștea tensiunea, transpira, devenea confuză și nu mai putea să mănânce sau să doarmă. Se gândea doar la faptul că va veni o factură și nu va avea cu ce să o plătească”, a declarat psihologul Stelian Chivu pentru Adevărul.

Ce pot face oamenii să scape de această fobie

Potrivit specialiștilor, această teamă nu contribuie activ la rezolvarea problemelor generate de facturi și pe deasupra este și nesănătoasă, facturofobia doar face creierul să „înțepenească” în fața soluțiilor eficiente de economisire.

„Creează premisa unui potențial pericol, fără ca acesta să fie, de fapt, real. Dacă continuăm să ne temem de ceva anume, în cele din urmă acesta se va întâmpla. Tocmai de aceea este important să conștientizăm această frică și să nu ne lăsăm angrenați într-o stare de teamă colectivă vizavi de facturile care vin. Sănătatea noastră mentală, emoțională și fizică este mai importantă decât frica pe care o simțim la un moment dat”, a mai explicat Stelian Chivu.

Deși poate suna greu, teama trebuie transformată de cei care suferă de această fobie în motivație, pentru a putea să găsească soluții viabile. Până la urmă, facturile sunt reale și fiecare dintre noi le primește lună de lună, fobia poate fi învinsă însă, pentru a nu ne lăsa copleșiți de aceasta.

CITEȘTE ȘI

“Ne e mai ușor să întoarcem capul, în loc să spunem ceea ce credem”. De ce este Crina Semciuc, actriță la TNB, un om de treabă | INTERVIU

Restricții de acces la Metrou. Se închide una dintre intrările în stația Piața Romană. Ce variante anunță Metrorex

UPDATE | Restricții de trafic în București. Mai multe evenimente au loc în weekendul 22-23 octombrie | Festivalul berii a fost ANULAT

Tags:
Cookies