Theodor Stolojan: Parlamentul României, cel mai mare risc la ora actuală

de:
19 mai 2016
0 Afișari
Theodor Stolojan: Parlamentul României, cel mai mare risc la ora actuală

”Cel mai mare risc care există la ora actuală este Parlamentul României, care nu are absolut sau nu simte nici un fel de responsabilitate faţă de Executiv. În consecinţă, vedeţi că tot timpul sunt acolo fel de fel de proiecte de legi care aduc noi cheltuieli în sarcina bugetului public, fără să ţină seama de resurse, în acest an vorbesc’‘ , a afirmat Theodor Stolojan joi, la RFI, solicitat să comenteze raportul CE, potrivit căruia România nu se confruntă cu dezechilibre macroeconomice, însă există riscuri financiare generate de activele externe, vulnerabilităţile sectorului bancar, creşterile salariale în domeniul bugetar şi politicile prociclice, scrie Mediafax.

Theodor Stolojan a afirmat că Guvernul Ciolos are misiunea extrem de grea de a menţine deficitul de 3% în contextul „măsurilor populiste” propuse de parlamentari.

„Deci Executivul condus de Dacian Cioloş are o misiune extrem de grea şi anume să predea la sfârşitul anului o economie, un buget care rămâne în cadrul deficitului de 3% şi care să nu explodeze în anul 2017, din cauza măsurilor populiste tot propuse de către fel de fel de parlamentari în Parlamentul României”, a afirmat Stolojan.

Stolojan a spus că Guvernul trebuie să aplice legile aprobate de Parlament, afirmând că dacă nu se întâmplă acest lucru Guvernul care va veni după alegerile parlamentare „va începe prin a restabili echilibrele în economie”.

„Guvernul va trebui să aplice legile aprobate de Parlament, pentru că asta înseamnă statul de drept. Sigur, în anumite situaţii poate interveni cu Ordonanţe de Urgenţă. Dacă nu se întâmplă acest lucru, sigur că în 2017 Guvernul care va veni în urma alegerilor va începe prin a restabili echilibrele în economie, aşa cum de fapt s-a mai întâmplat de multe ori în România”, a răspuns Theodor Stolojan, întrebat ce trebuie să facă Executivul dacă Parlamentul va continua să aprobe legi populiste.

România nu se confruntă cu dezechilibre macroeconomice, dar există riscuri financiare generate de activele externe, de vulnerabilităţile sectorului bancar, de creşterile salariale în domeniul bugetar şi de politicile fiscale prociclice, a anunţat miercuri Comisia Europeană.

„România nu se confruntă cu dezechilibre macroeconomice. Însă există riscuri generate de volumul mare de active externe, de vulnerabilităţile în sectorul bancar, de politicile fiscale prociclice şi de mari creşteri salariale”, a arătat Comisia Europeană într-un raport de evaluare a politicilor economice şi financiare.

„În contexul măsurilor de relansare economică, volumul mare al activelor externe a început să scadă. Cu sprijinul Comisiei Europene, au fost luate măsuri pentru consolidarea sectorului financiar. În momentul de faţă, sectorul bancar este bine-capitalizat şi beneficiază de lichidităţi, dar anumite iniţiative legislative (…) prezintă riscuri privind stabilitatea. Salariile bugetarilor şi salariul minim au crescut şi au fost aplicate reduceri de impozite. Această situaţie riscă să conducă la apariţia unor politici fiscale prociclice”, a subliniat Comisia Europeană.

Conform experţilor, politicile fiscale prociclice sunt cele prin care guvernele optează pentru creşterea bugetului de stat şi reducerea impozitelor în perioadele de creşteri economice, reducând cheltuielile şi crescând impozitele în caz de recesiune. Astfel de măsuri conduc la amplificarea variaţiilor ciclului economic.

Cookies