The New York Times: Ion Ţiriac a trişat în finala Cupei Davis din 1972

de:
15 oct. 2013
0 Afișari
The New York Times: Ion Ţiriac a trişat în finala Cupei Davis din 1972

Jurnaliştii americani susţin că Ion Ţiriac a trişat în finala Cupei Davis, iar meciul a avut loc numai după ce a intervenit Nixon la Ceauşescu, în contextul în care România putea fi considerată „dalta care să spargă blocul comunist”. „Finala Cupei Davis din 1972 a fost o dramă de pro­porţii. Istoricii tenisului consideră că a fost unul dintre cele bune meciuri din această ­Cupă”, scrie cotidianul The New York ­Times, într-un articol detaliat în care sunt dezvăluite culisele confruntării dintre tenismenii americani şi echipa României, compusă atunci din Ilie Năstase şi Ion Ţiriac.

Finala Cupei Davis, care a avut loc între 13 şi 15 octombrie, în urmă cu 41 de ani, a fost prima competiţie de acest fel care a avut loc într-o ţară din blocul ­sovietic, într-un moment de tensiune maximă, provocat de atentantul împotriva sportivilor israelieni din vara acelui an la Olimpiada de la München. Tocmai din acest motiv ­finala a fost marcată de măsuri excepţionale de securitate, notează românialiberă.ro.

Articolul despre spectaculoasa confruntare de Cupa Davis din 1972 oferă şi detalii despre meciuri, aşa cum au fost văzute de americani. „Românii au folosit doar doi jucători: pe graţiosul şi agerul Ilie Năstase, un playboy de 26 de ani şi campionul en-titre la US Open, şi scandalagiul viclean Ion Ţiriac, membru al echipei olimpice de hochei în 1964. Năstase şi Ţiriac, eroi naţionali şi experţi pe zgură, mai câştigaseră turneul francez de la Roland Garros, la dublu, pe zgură, în 1970”.

Starul SUA era Stan Smith, ­care-l învinsese pe Năstase cu trei luni mai devreme în finala de la Wimbledon. Alegerea celui de-al doilea jucător a fost dificilă, susţin jurnaliştii de la The New York Times. „Antrenorul Ralston l-a ales pe Tom Gorman, ­care ajunsese până în semifinalele US Open în acel an, dar care pierduse opt meciuri directe pe zgură cu Năstase. Alegerea evidentă ar fi trebuit să fie Solomon, un jucător mult mai bun pe zgură. «Nu am crezut că poate face faţă ameninţării că va fi bombardat sau lovit», a declarat Ralston. «Nu am vrut să iasă pe teren gândindu-se că cineva l-ar putea împuşca»”, şi-a amintit antrenorul echipei americane.

Primul meci a fost cel dintre Tom Gorman şi Ioan Ţiriac. Românul a fost iniţial condus cu două seturi la zero, moment în care acesta a început să aplice strategiile sale clasice. „I-a linguşit pe arbitrii de tuşă, ca să ţină cu el la deciziile controversate, s-a aşezat într-un scaun, în timpul jocului, pentru a rupe ritmul de joc al lui Gorman. Când acesta din urmă servea, Ţiriac privea în pământ pentru a-l obliga să se oprească. În acele momente, îşi aminteşte Gorman, i se părea că «terenul a devenit mai mic»”.

Până la urmă, în uralele unui public entuziast, Ion Ţiriac a ­revenit şi a câştigat la cinci seturi. Jurnaliştii newyorkezi susţin acum că meciul a fost trucat. „Arbitrul Enrique Morea, din ­Argentina, a declarat că nu a mai văzut atâtea înşelătorii ca la acest meci. «Arbitrii de tuşă vedeau numai ceea ce dorea Ţiriac». În vestiar, unul dintre jucători a cerut echipei să plece acasă. Apoi a venit un moment desprins parcă din scenele pentru televiziune, cu Solomon în centru. «Haideţi, băieţi», a spus Solomon, «dacă plecăm acum şi-i lăsăm pe tipii ăştia să primească ce vor, e ca şi cum ar câştiga de două ori»”, este istoria relatată de partea americană.

Chestionat, după patru decenii, de cotidian despre acuzaţiile că ar fi trişat, Ion Ţiriac nu a răspuns. „Cupa Davis din 1972 a fost, din păcate, doar o altă finală pe care am pierdut-o”, a menţionat acesta. Anterior, el declarase că nu are nici un regret pentru ce s-a întâmplat atunci. SUA a câştigat finala cu scorul general de 3 la 2.

Ilie Năstase respinge afirmaţiile din articolul publicat de The New York Times. „Dacă afirmă acum că voiau să se retragă din finală, de ce nu au făcut-o? Eu nu ştiu să fi vrut asta. Probabil că s-au greşit nişte mingi, la arbitraj, dar nu era vina noastră, că nu eram eu cu Ţiriac arbitri”, a replicat tenismanul, pentru România liberă. „Dacă Ţiriac linguşea arbitrii, de ce am pierdut? Meciul decisiv cu Stan Smith a fost în cinci seturi, deci nu i-a furat. Astea au fost scuzele lor”, a completat sportivul.

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a povestit într-un editorial despre participarea sa la Cupa Davis din 1972. „La 16 ani am fost copilul de mingi al lui Ion Ţiriac. Meciul său cu Stan Smith a fost unul dintre momentele cruciale în formarea mea ca om”. Amintirile lui CTP nu diferă mult de relatările americanilor. „Mă gândesc cum s-a îndreptat spre tribună la sfârşitul setului 3 mârâind ca o fiară: «Te omor, mă, auzi, dacă pierd ghemul ăsta, te omor!». Până atunci luptase cu o voinţă supraumană, reuşind să-i ia lui Smith primul set şi să ajungă la 5-4 pentru american în setul al treilea. Mi-e greu să uit cum îmi şuiera printre dinţi: «Dă-o, bă, dracului, mingea, nu vezi că nu mai am aer?!»”.

La acel moment, americanii conduceau la general cu 2-1, aşa încât de Ţiriac depindea rămânerea României în cursa pentru „Salatiera de argint”. „Şi eu îi aruncam mingea aiurea, pe lângă rachetă, ca s-o culeagă alt copil de mingi din mijlocul terenului şi «Bunicul» (tenismanul român avea deja 34 de ani – n.r.) să se mai poată odihni câteva secunde. Reuşise, folosind toate trucurile lui tactice de vulpoi bătrân, să-l scoată din sărite pe Smith, vestit pentru calmul său englezesc, în aşa hal încât americanul a ajuns să dea cu mingea după el! Nu mai vorbesc de tuşele «mutate» de arbitru cu câte 10 centimetri, după nevoi şi neam. Fireşte, principalul Enrique Morea venea şi corecta decizia, dar Ţiriac mai câştiga iarăşi nişte timp de odihnă”, îşi aminteşte editorialistul.

Cookies