ȘTIRI

THE MAZE RUNNNER: Șoarecele, labirintul și băieții (THE MAZE RUNNER / ALERGĂTORUL DE LABIRINT)

The Maze Runner: Recunosc sincer ca nu am citit cartea si, de aceea, voi comenta strict filmul pastrand in suflet speranta ca cei de la Holywood au stricat o carte buna. De precizat ca vorbim despre ecranizarea primului volum din aceasta trilogie.

Filmul incepe in maniera deja clasica „Saw”, varianta pentru copii de data asta, cu eroul prinicipal, care este adus, cu liftul, pe un platou (nu, nu de mancare) incojurat de ziduri inalte si neprietenoase.

Cu amintirile complet sterse printr-un procedeu cunoscut doar de scenarist, Thomas, (ii stiu numele deoarece am vazut tot filmul) este adus in sanul unei comunitati, de baieti, ce au trecut prin acelasi proces de epurare. Aflam repede ca mecanismul este foarte simplu; aici cred ca scenaristul ne tranteste subtil primul simbol: o data pe luna avem ciclul iesirii din gaura pamantului, pe lift, a unui adolescent cu mintile tulburate. Wicked! (cei care vor vedea filmul vor intelege referinta).

Destinatia: un platou inverzit, si cu pajiste si cu padure, inconjurat de ziduri inalte, de neescaldat, ce isi deschid poartile dimineata si si le inchid la lasarea serii.

Dupa ziduri vine (tineti-va respiratia) … labirintul. Nimeni nu a supravietuit o noapte in labirint si nimeni nu a reusit vreodata sa gaseasca iesirea din labirint.

Trebuie sa admit ca primele 30-40 de minute din film mentin un suspans si o stare de curiozitate placute. Ideea nu e rea si ar putea duce undeva interesant. Din pacate nu o face. Creatorul scenariului (sau poate chiar scriitorul) s-a pierdut intr-un labirint al ideilor si elementelor inutile puse doar de dragul de a crea un ghiveci atragator pentru audientele de fast-movie.

Comunitatea are un conducator (Alby) si e impartita pe grupe de mestesugari: fermieri, constructori, macelari si alergatori de labirint. Un alt element superfluu – si aici ma refer cu precadere la macelari si constructori. Alergatorii pleaca la munca de dimineata si se intorc seara incercand sa traseze o harta a labirintului pentru a gasi iesirea din necaz.

Noaptea, labirintul este intesat de creaturi fantastice, rezultate probabil in urma unei imperecheri dintre Robocop si diferite animale si insecte de mare gabarit, ce vaneaza eventualii alergatori intarziati si isi fac simtita aparitia prin chiote si urlete inghetand sangele baietilor ramasi la adapostul platoului.

Ca paranteza legenda spune ca Alby ar fi primul baiat ajuns pe platou, cel mai experimentat si mai intelept dintre toti. Bunul simt ne face sa ne gandim ca orice om ajuns acolo, stand singur o luna de zile, va incerca sa scape…drept pentru care va intra in labirint (fiind sanse mari ca el sa nu stie ca portile se inchid seara, in cazul in care intra din prima zi. In labirint se va pierde sau va ramane dupa inchiderea portilor; creaturile il vor manca si rezulta ca, repet logic vorbind, pe platou nu ar trebui sa existe tot timpul decat un singur baiat care sa dispara inainte de trecerea ciclului de 30 de zile. Si astfel fiecare ar avea senzatia ca este primul venit si, in niciun caz, nu ar exista grupul de 40-50 de baieti prezenti in film.

Dupa cum este si de asteptat Thomas va incerca, pe tot parcursul filmului, sa gaseasca solutii pentru a scapa din aceasta situatie si, la final, totul este incununat de un adevarat festin de „idei” si rasturnari nastrusnice menite sa ne lase gura casca asteptand cu nerabdare urmatorul film din serie.

Din pacate „Alergatorul de labirint” are mult prea multe goluri ce nu sunt umplute nici de jocul bun al actorilor si nici de alte elemente din film incat sa-mi doresc sa merg la episodul doi.

Nota: 6 din 10, ca sa nu fie 5


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button