The Hobbit: Bătălia celor 5 oştiri

de:
30 dec. 2014
10 Afișari
The Hobbit: Bătălia celor 5 oştiri

The Hobbit: Bătălia celor 5 oştiri – Filmul începe de unde ne-a lăsat partea a doua, adică din muntele doldora de bogăţii plus dragon. Ceata de piticanii l-a trezit pe Smaug şi, ca recompensă, el pleacă spre oraşul învecinat ca să semene flăcari şi teroare. Bla bla bla (se întamplă ceva cu Smaug, dar nu zic ce…ca să fiu misterios) şi trecem mai departe. Aici însă am o problemă, deoarece nu prea mai am ce să povestesc. După primele 10 minute din film nu facem altceva decât să asistăm la o bătaie perpetuă. Vin elfii, vin piticii, vin orcii, vin viermii, vin giganţii, vine Vrăjitoru’, mai vin nişte orci, mai vine un vrăjitor … şi se termină filmul. Când ziceam „vin” mă refeream că vin la bătaie. Muntele e plin de bani, creaturile sunt înnebunite de poftă şi săbiile încinse de luptă. Viermii sunt răi, giganţii sunt săraci cu duhul (unul sparge un zid cu capul ca să leşine imediat după, langă el), femeia elfă e îndragostită de bărbatul pitic, şi se ajută, Gandalf şomează pe banca de rezerve, ca de obicei, iar Azog şi Bolg, căpeteniile orcilor, sunt pe val.

Ca să fiu mai exact în descrierea scenelor din film: sabie, sabie, bum puternic, urlet de orc, se sparge munte cu vierme, căscat, sabie din nou, ţipăt, genunchi în spătar de la vecin, urlete, sabie, săgeţi, zâmbet, scrâşnet, ţi-a adormit prietena pe umăr, sabie, zâmbet, ţipăt, gigant, lacrimă, bum, vrajă!!! (nu, alarmă falsă), căscat, sabie, ţipăt, bale de orc, scrâşnet, zgomot, ai adormit tu pe umărul vecinului, sabie, vrajă!!! (nu, nici acum), ţipăt. Iei capsula asta şi o înmulţeşti cu X şi cam ăsta e tot filmul.

Cu alte cuvinte au tras cu chiu cu vai de primele două părţi până aproape au terminat cartea şi când s-au trezit că mai au doar 60 de pagini la ce s-au gandit? Hmmmm….hai să facem ceva numai cu scene de luptă. Dăm un titlu pompos…bătălia celor 5 oştiri…şi oamenii or să fie veseli, că tot e Crăciunul. Probabil că după ce au vazut şi ultimul Hunger Games s-au liniştit că şi-au dat seama că nu au cum să facă un film mai prost…iar ăla a avut succes. Ce este trist este că e chiar ultimul film din seria celor 6 şi ar fi fost draguţ, dacă nu chiar un fel de dovadă de respect pentru public, să o termine cu un film nemaipomenit. Să te facă să vrei să le vezi pe toate doar ca la final să-l mai vezi încă o dată pe ăsta. Te fac cumva să vrei să le vezi din nou pe toate…dar doar ca să-l uiţi pe ăsta.
Eu nu am nimic împotrivă ca producătorii să vrea să-şi maximizeze profitul, că dacă nu ar investi sute de milioane nici nu ar ieşi filme care să respecte imaginaţia scriitorilor, dar oare e atât de greu să şi livrezi ceva de calitate? Adică ce mă deranjează pe mine este faptul că se simte o desconsiderare totală faţă de public. Cumva suntem văzuţi ca nişte creaturi letargice cu creier lent, care ne îndopăm cu floricele şi care, la apariţia unor efecte speciale, mai ales în 3D, ţopăim de fericire şi zbierăm entuziasmaţi, din cerebel. Îmi place să cred că nu suntem.

Oricum nici scenele de luptă nu prea sunt grozave, nici efectele şi, dacă stau şi mai bine sa mă gandesc, nu găsesc absolut nimic grozav în filmul ăsta. Păcat din nou. Un zvon de ultimă oră ar fi ca Peter Jackson plănuieşte să ecranizeze cuprinsul cărţii într-un film de o oră şi jumătate…dar nu ştiu ce să cred.

După film te simţi ca şi cum te-ai fi pregătit cu cadouri şi gânduri frumoase să-ţi iei la revedere de la cineva foarte drag şi, după ce l-ai aşteptat vreo două ore, ai aflat că a plecat fără ca nici măcar să se gândească la tine.

The Hobbit: Bătălia celor 5 oştiri : 5 din 10 (că a trecut Crăciunul)

Cookies