The Guardian: Bucureştiul e ca un Paris mestecat, apoi scuipat afară de Croydon

de:
31 oct. 2010
0 Afișari
The Guardian: Bucureştiul e ca un Paris mestecat, apoi scuipat afară de Croydon

Jurnalista Tanya Gold de la The Guardian a venit în România pentru a realiza un jurnal de călătorie, în căutarea lui „Dracula”, în preajma sărbătorii Haloween.

România „îl vinde” pe Dracula fără prea mare entuziasm, constată ziarista. „Actuala campanie de turism îl ignoră, preferând să se folosească de Munţii Carpaţi. Cred că este o nebunie, pentru că Dracula este un brand erotic internaţional”, scrie Tanya Gold.

Pentru a ajunge la Dracula, ziarista trece însă mai întâi prin Bucureşti pentru care nu are deloc cuvinte de laudă. Potrivit acesteia, Capitala Românieie arată ca „un Paris mestecat şi, apoi, scuipat afară de Croydon”. Croydon fiind un orăşel din sudul Londrei.

După ce vizitează Castelul Bran, Sighişoara, Târgovişte şi Snagov, jurnalista se întoarce în Capitală. Aici merge în Clubul Contele Dracula – un restaurant care prezintă cu spectacol tematic despre Dracula.

Despre actorul care îl joacă pe Dracula în spectacol, Tanya Gold scrie că „are o faţă bătrână, frumoasă, pictată în alb”. Acesta o trage pe jurnalistă lângă el şi o muşcă de gât, apoi îi muşcă şi pe ceilalţi clienţi.

„Este ca şi cum ai urmări o prostituată bătrână în acţiune. Clienţii merg cu camerele foto la el şi îi cer să le muşte, în timp ce prietenii le fac poze. Apoi se întorc la mesele lor şi mănâncă porc, fără să-i mulţumească sau să-i spună «La revedere!», ceea ce ar fi făcut dacă se jucau cu Goofy la Disneyland Paris. Îmi pare rău pentru el, aşa că îi fac cinste cu o băutură. Se aşează lângă mine cu un Campari, pentru că e roşu – presupun – ca sângele”, mai scrie britanica.

După o discuţie cu actorul, Tanya Gold concluzionează: „acesta este un Dracula neputincios, aflat sub talpa capitalismului – nu atât de mult geamănul neînfricatului Ţepeş, cât nemesis-ul”.

Cookies