ARHIVA B365

The Economist scrie despre „Bătălia de la Bucureşti”

Mii de persoane au ieşit pe străzi în Bucureşti şi alte 40 de oraşe, manifestându-şi nemulţumirea faţă de incompetenţa liderilor în administrarea crizei economice din România”, continuă publicaţia britanică.

The Economist precizează că centrul Bucureştiului a fost afectat de violenţe de o amploare nemaivăzută în ultimii 20 de ani, nemulţumirea protestatarilor fiind îndreptată împotriva preşedintelui Traian Băsescu.

„Ieşi afară, javră ordinară”, au scandat ei, aruncând în scutieri cu pietre smulse din pavaj şi cu fumigene. Aceştia din urmă au folosit tunuri de apă şi gaze lacrimogene pentru dispersa mulţimea.

Poliţia a recunoscut că agenţii au fost poate „prea zeloşi”, 60 de persoane, inclusiv câţiva poliţişti, fiind rănite în cursul acestor proteste.

The Economist aminteşte, de asemenea, factorul care a declanşat aceste proteste, respectiv demisia lui Raed Arafat, „un oficial popular din cadrul Ministerului Sănătăţii”, generată de o confruntare verbală cu Băsescu pe tema unor controversate reforme în domeniul sănătăţii.

„Domnul Băsescu este binecunoscut pentru stilul său nediplomatic, schimbător”, adaugă The Economist, afirmând că vineri, când demonstraţiile paşnice de susţinere a lui Arafat s-au extins în toată ţara, preşedintele a cerut Guvernului să retragă proiectul de lege a sănătăţii. El a acuzat presa de manipulare şi „nu a putut rezista să menţioneze sarcastic că «sistemul de urgenţă funcţionează perfect»”.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button