The Economist: „România este în plină expansiune”

de:
18 dec. 2013
0 Afișari
The Economist:

Mai mulţi sau mai puţini români și bulgari vor veni în Marea Britanie după ridicarea restricţiilor, în timp ce presa din regatul insular vehiculează cifre diferite – uriaşe în unele publicaţii care avansează 29 milioane de persoane din populaţia combinată a celor două țări. Insă, în realitate, se vor deplasa în Marea Britanie mult mai puţini români şi bulgari decât se anticipează, scrie The Economist, citat de romaniatv.net.

Totuşi, premierul britanic David Cameron a făcut câteva declaraţii de presă în ultimele săptămâni, prin care şi-a asigurat conaţionalii că nu vor fi „cotropiţi”. În afară de beneficiile pe care le obţine Marea Britanie de pe urma imigraţiei, o parte a poveştii lipseşte total din relatările presei engleze: economia în creştere accelerată a României.

„Aceasta este imaginea despre Romania creată de tabloidele britanice. Însă ţara este mai bogată, mai dinamică şi mai sofisticată decât se arată în astfel de relatări. Şomajul este relativ scăzut, iar deficitul bugetar al Romaniei ar trebui să facă Marea Britanie să roşească. Guvernul se află în plină liberalizare a economiei, deschide sectoare noi (energie şi telecomunicaţii, mai ales) către investiţii. Creşterea economică este de 4,1%, salariile cresc rapid, iar ajustat la preţuri, PIB-ul pe cap de locuitor se află deasupra mediei europene. Iar unui bucureştean îi merge mai bine decât unui rezident din Manchester”, mai scriu jurnaliştii de la The Economist.

Cookies