The black panther Palma D’Or – o operațiune specială de corecție a lui Oscar

29 mart. 2022
564 afișări
The black panther Palma D'Or - o operațiune specială de corecție a lui Oscar
Liviu Mihaiu

Nu m-am uitat la ceremoniile Oscar. Am văzut “faza” devenită o palmă pentru știrile de la ora 5 în care nu moare nimeni de altceva decât de oftică. Nici la filmul care a luat Oscarul nu mă voi uita. Nu din putinism, cum ați zice mulți. Nici din elitism.  E ca și când ai mânca același borș de prea multe ori. 

Ba chiar și filmul care a luat Oscarul nu mai e original. E o blockbusterizare ideologică de tip remake după unul franțuzesc : La Famille Bellier. Cum au făcut și după “Nikita” lui Luc Besson vreo douăzeci. Așadar, nu e nici imoral să te uiți la Oscar. Te uiți la un spectacol de circ care a fost interzis doar la animale. Deci, n-are legătură cu moralitatea. Sau cu faptul că Oscarul va avea soarta irelevanței regimurilor ideologice corecționale. E doar din ce în ce mai neinteresant. E cam ca Dune, dar cu actori proști Atât. 

De fapt, cei doi comedianți au făcut să dispară cel mai probabil avalanșa de cronici împotriva nedreptăților artistice și politic-intruzive, cum e „dezonoarea” de a nu-l fi avut pe președintele erou al planetei, el insuși actor de comedie. 

Bunăoară, nu am vrut să mă uit la Oscar și pentru că îmi doream să revăd în seara aia o capodoperă din 1968, Leul în iarnă  – cu Peter O’Toole, băiatul ăla pe care l-a rugat trei zile în șir Meryl Streep să accepte Oscarul pentru întreaga activitate –  alături de divina Katherine Hepburn (nominalizată de 12 ori și deținătoarea a patru statuete Oscar) și debutantul Anthony Hopkins; adică vreo zece Oscaruri într-un singur film. 

Anyway, toată lumea discută acum dacă „a fost sau nu a fost” – vorba unui film românesc – aranjată faza cu cei doi care au făcut o cioacă de cartier. Dar una d-aia din fața unui tomberon arzând în gangurile ghetoului. 

Unde sunt vremurile când Marlon Brando refuza Oscarul in 1973 pentru “Nașul”, trimițând o apașă să-l refuze în numele tuturor nedreptăților “nazi” făcute amerindienilor și pentru care cei din Security de-abia l-au ținut să nu între in scenă ca un cowboy adevărat pe nimeni altul decât John Wayne!?

Așadar, sezonul memelor cu Will & Chris a început. Iar Putin a amenințat și el la rându-i cu cioaca aia cu tăiatul gazului dacă nu-l plătesc dependenții în ruble. Și uite așa cel mai previzibil război a intrat în faza de circ mediatic, iar circul clasic cu oameni bine îmbrăcați a intrat și el în faza de război violent fizic. Și, în ambele genuri de războaie, e vorba de un set up, de un make up și de un stand up. 

The black panther Palma D'Or - o operațiune specială de corecție a lui Oscar
„The Meme” în chestiunea Will & Chris

Vorba lui Tudor Dăescu: Denzel Washington, interpelat de CNN imediat după încheierea Oscarului, în legătură cu incidentul serii, a răspuns: „Urmăriți pe Facebook postările din România. Tot ce am de comentat veți găsi acolo.”

Sau vorba lui Radu Gheba: „N-a fost o palmă, a fost o operațiune specială de corectare a glumei”. Orice ar fi altceva decât un PR stunt pentru o ceremonie din ce mai amestecată ideologic și  profesional n-ar fi decât o glumă proastă a lui Chris, în care s-ar fi vorbit în tabloide despre căderea părului lui Jada sau despre ea culcându-se cu prietenii fiului lor dacă Will nu ar fi făcut un spectacol atât de global. Efectul Streisand este în vigoare aici.

Will Smith a dat lovitura și o palmă care s-a auzit în toată lumea și a mai luat și un Oscar. Noi am dat o țară, o lovitură de stat și am luat un comunism. Și, evident, nici un Oscar. Sau Nobel.

PS Ca fapt divers, cam așa arată evoluția intereseului (TV, dar nu numai) pentru ceremonia de decernare a premiilor Oscar. Cu negru:

  • 2014: 43,7 milioane telespectatori;
  • 2015: 37,2 miloane;
  • 2016: 34,4 milioane;
  • 2017: 33,0 milioane;
  • 2018: 26,6 milioane;
  • 2019: 29,6 milioane;
  • 2020: 23,6 milioane;
  • 2021: 9,8 milioane (surse: ABC/CNBC/Yahoo News)
The black panther Palma D'Or - o operațiune specială de corecție a lui Oscar
În acest grafic, cu negru e subliniată evoluția audienței ceremoniei de decernare a premiilor Oscar. Cu scuze că precizarea n-a mai încăput în screenshot 🙂

Nota B365.ro: Acum, la final, vă recomandăm să ne uităm și înspre alte chestiuni existențiale esențiale, cum ar fi:

Cookies