Testează-ţi plămânii în parcul Cişmigiu!

de:
12 nov. 2011
0 Afișari
Testează-ţi plămânii în parcul Cişmigiu!

La intrarea din parcul Cişmigiu din Bucureşti, într-un cort sub formă de plămâni, se fac teste gratuite de spirometrie, necesare pentru depistarea BPOC (bronhopneumopatie obstructivă cronică), anunţă evz.ro Potrivit profesorului de pneumologie Paul Stoicescu acest test se foloseşte pentru a putea pune diagnosticul afecţiunii BPOC, boală a bronhiilor şi a plămânilor care apare cel mai frecvent la fumători sau la persoanele care se expun foarte mult timp noxelor. „Boala este obstructivă ceea ce înseamnă că plămânul nu mai respiră normal, căile lui respiratorii sunt strâmtorate şi este cronică adică durează foarte mult„, a precizat Paul Stoicescu. El a adăugat că boala este în creştere numerică faţă de anul 1990 iar factorul principal de risc este fumatul – 75% dintre cei care au boala fiind fumători – iar un alt factor este poluarea atmosferică.

Noi am socotit că Bucureştiul este locul cel mai potrivit pentru începerea acestei campanii pentru că este una dintre cele mai poluate capitale din Europa. În ultima vreme am văzut în Bucureşti un obicei pe care l-am văzut în străinătate: pe stradă fumează mai mult femeile decât bărbaţii şi s-a şi ajuns ca frecvenţa cu care această boală se întâlneşte la femei să fie aproape egală cu cea întâlnită la bărbaţi, tocmai din această cauză„, a mai spus Stoicescu.

Acţiunile de sâmbătă şi duminică din parcul Cişmigiu fac parte din campania naţională de testare, care va avea loc în întreaga ţară în perioada 14-24 noiembrie. În zilele de 18 şi 19 noiembrie cortul sub formă de plămâni care adăposteşte aceste teste va fi amplasat la Iaşi, iar în 23 şi 24 noiembrie în oraşul Cluj Napoca.

Cookies