Primăria Sectorului 5 îi anunță pe bucureșteni că în aceste zile are loc o campanie gratuită de testare pentru depistarea hepatitei C, în cartierele Rahova și Sebastian.
Cetățenii se vor putea testa în cadrul unei clinici mobile, iar cei depistați pozitivi vor avea parte de investigații suplimentare.
Pentru a veni în sprijinul cetățenilor vulnerabili și pentru a preveni infectarea cu hepatita C, Primăria Sectorului 5 a demarat o campanie de testare în două dintre cartierele pe care le are în administrare. Este vorba despre Cartierul Rahova și Cartierul Sebastian.
Astfel că, bucureștenii pot merge pentru a se testa în mod gratuit. Campania se screening este realizată de Institutul Național de Boli Infecțioase Prof. Dr. Matei Balș, în colaborare cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 5:
Primăria Sectorului 5 acordă o importanță deosebită sănătății și demarează campanii menite să vină în sprijinul cetățenilor care au nevoie de ajutor de specialitate.
Persoanele interesate sunt informate că testarea va avea loc în cadrul unei caravane mobile, iar cetățenii vor beneficia de servicii în mod gratuit. Cei care vor fi depistați pozitivi urmează să fie redirecționați către Institutul de Boli Infecțioase Prof. Dr. Matei Balș:
De asemenea, menționăm că persoanele depistate pozitiv vor avea parte de investigații suplimentare și vor fi direcționate către medicii specialiști din cadrul Institutului de Boli Infecțioase Prof. Dr. Matei Balș.
Administrația publică le-a transmis bucureștenilor unde va fi amplasată caravana și în ce zile:
Conform informațiilor oferite de MedLife, hepatica C este o boală cauzată de virusul VHC, care afectează ficatul, ducând la inflamarea acestuia. Virusul poate fi transmis prin sânge și prin contact sexual:
Este o infecție virală, care se transmite prin sânge sau contact sexual și care poate duce la forme de boală acută sau cronică. Forma acută înseamnă că infecția este recentă, iar o formă cronică presupune că virusul a fost contractat chiar și cu ani în urmă, iar boala se va manifesta pe tot parcursul vieții pacientului.
Persoanele care suferă de hepatică C cronică pot ajunge, în circa 20 de ani, să facă ciroză.
În prezent, hepatica C poate fi tratată ușor cu ajutorul medicației specifice. Cu toate astea, este greu de diagnosticat în lipsa testării deoarece în fazele incipiente nu prezintă simptome. Din acest motiv, medicii recomandă ca analizele specifice pentru depistarea virusului să fie făcute periodic.