Probabil că știți semaforul de pe Calea Victoriei, cel de la trecerea de pietoni de cum intri pe bulevard din Piața omonimă. Acolo e trafic auto & pietonal intens și, la aproape orice oră ai aștepta (per pedes) să se facă verde, se adună un mănunchi consistent de alți concitadini cu care stai umăr la umăr.
Până aici, toate bune și banale, dar există o situație. Ați sesizat, probabil, noul trend în comunicarea cu telefonul sau via telefon: nu se mai vorbește cu smartphone-ul’ la ureche, nu se mai folosesc căști, totul se întâmplă, din ce în ce mai des, pe speaker.
Și așa te pomenești, brusc și de regulă fără să-ți fi dorit, fie în intimitatea unor conversații, fie în te miri ce tiribombă de pe TikTok.
Astăzi, într-o banală zi de marți, undeva până-n prânz, la semafor la Victoriei era roșu. Lume multicică se adunase deja când, deodată, zgomotul făcut de mașini e surclasat de strigătul unei doamne cu o fustă plisată midi, un tricou mulat, pantofi sport, ruj maro și telefon pe speaker.
Doamna a tunat, textual:
– Dacă nu taci, îți voi suci limba cu făcălețu’! (amenințarea este, să recunoaștem, cu adevărat specială. Chiar memorabilă)
Din telefon, s-a auzit o voce masculină gâjâită:
– S-o crezi tu că mai găsești vreun făcăleț în casa asta!
Și, pac, a închis.
În astfel de situații, e ca-n desene animate, când pe un umăr se așază un îngeraș, pe altul un sătănel. Îngerașul, se știe, zice să nu judeci, să te faci că n-auzi și să-ți vezi liniștit de traversat, Sătănel, evident, ba te înghiontește cu enervarea („CĂ PE TINE CHIAR NU TE INTERESEAZĂ FĂCĂLEȚUL UNOR NECUNOSCUȚI!”), ba te trimite rânjind la doamna nervoasă, s-o întrebi de la ce s-au luat, adică măcar să ai o poveste completă, dacă tot te-ai nimerit în intimitatea unui cuplu.
În final, auzi un claxon și nici nu mi știi cum să reacționezi.
Din momentul în care ai sesizat acest nou obicei, o să descoperi cât de mulți oameni folosesc pe speaker telefoanele lor deștepte. Fie că au o conversație, fie că se uită pe Instagram la filmulețe cu pisici, fie că influențeru’ preferat de pe TikTok tocmai a avut ceva de comunicat – nu contează, e pe speaker. Pe stradă, în tramvai, în metrou, oriunde poți avea avea parte de o experiență terță cu voce tare.
Tot pe Victoriei, la una dintre cafenelele cu terase pe trotuar, la masa a mai dinspre trotuar, o doamnă vorbește „pe video” (FaceTime sau WhatsApp, e neclar), și pe speaker cu fiica studentă undeva în Anglia. Nici nu trebuie să te afli la o masă alăturată ca să afli această informație, e de-ajuns să treci pe lângă terasă la pas normal.
Pe un scaun de la fereastră din tramvaiul 41, un puști dă scroll la reels pe Instagram. Ți se oferă o bucățică de cântat la chitară, ceva mieunat, după care niște tobe. Ce-o urmări copilu’ ăsta pe Insta? În autobuz, te pomenești martor al unei programări la ginecolog, plus motivul programării. Parcă ai putea trăi bine, merci fără această informație..
Încet, dar sigur, telefonul la ureche și căștile dispar, începe un fel de ciudată viață la comun.
Nu vă imaginați că situația aceasta este specifică doar nouă, la București. Nici vorbă, e o situație planetară care, în esență, are două explicații: dependența de smartphone a omului modern, plus scrolling obsesiv, că parcă dacă ai ratat 4 minute de social media s-a terminat planeta.
Taya Cohen, profesor la Carnegie Mellon University, explica astfel acest comportament, pentru USA Today:
Când suntem foarte concentrați asupra unui conținut pe care îl consumăm sau suntem foarte prinși într-o conversație pe care o purtăm, nu prea ne gândim la ceilalți. La cum s-ar putea simți alți oameni, la faptul că zgomotul i-ar putea deranja.
Acest lucru nu este ceva nou în comportamentul uman, ce este foarte nou este acest fapt simplu: acum există mai multe oportunități pentru ca oamenii să facă acest lucru, pentru că toți avem tehnologie care (poate) face zgomot.
Sursa foto: Dreamstime