Terenuri pe care le deține Bucureștiul ar putea ajunge la afaceristul Costică Constanda. Soluția lui Dan pentru a scăpa de datorii și a debloca conturile PMB

23 mai 2022
527 Afișari
Terenuri pe care le deține Bucureștiul ar putea ajunge la afaceristul Costică Constanda. Soluția lui Dan pentru a scăpa de datorii și a debloca conturile PMB
FOTO: Agerpres, Costica Constanda la vot, la alegerile locale din 2008

Primăria Capitalei analizează posibilitatea să-i dea lui Costică Constanda câteva terenuri deținute de oraș pentru a acoperi astfel o parte din datoria de 125 milioane de euro pe care instituția o are către acesta și pentru care are conturile blocate, a declarat luni primarul general, Nicușor Dan, în cadrul unei conferințe de presă.

Primarul general nu a precizat însă și despre ce terenuri este vorba, având în vedere controversa de-a lungul timpului, din jurul terenurilor oferite la schimb afaceristului.

Litigiul cu afaceristul Costică Constanda începe în urmă cu aproape 20 de ani, când în schimbul terenului din Parcul Bordei i s-a oferit Satul Francez, două terenuri care aveau o cu totul alta destinație și pentru care nu s-a acordat niciodată PUZ pentru a se putea construi blocuri.

Conturile Primăriei Capitalei sunt blocate, în prezent, din această cauză și nu se pot face plăți pentru investiții, precum lucrările de infrastructură de pe Prelungirea Ghencea sau la pasajul de la Doamna Ghica. Situația durează de două săptămâni.

 

Soluția lui Nicușor Dan necesită votul PSD

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, propune darea în plată a unor terenuri ale municipalităţii pentru a fi stinsă datoria faţă de familia Constanda. Pentru darea în plată a acestor terenuri este necesar votul a două treimi din Consiliul General al Capitalei, ceea ce înseamnă inclusiv ale consilierilor PSD care se află în opoziție.

„Ideal ar fi ca noi să avem banii aceştia în cont şi să îi dăm şi să scăpăm unii de alţii. Nu avem 125 de milioane de euro în momentul acesta şi atunci nu există decât două variante. O variantă de eşalonare care să fie convenită sau o variantă de eşalonare după ce o parte din datorie este stinsă de nişte dări în plată. Numai că dările în plată depind de voturile a două treimi din Consiliul General”, a explicat Nicuşor Dan.

„Au fost două sau trei discuţii săptămâna trecută (cu familia Constanda). (…)Facem evaluarea cu evaluatorii cu care suntem în contract pentru aceste terenuri, urmând ca, după ce evaluarea este făcută, adică mâine sau poimâine, să avem o discuţie”, a precizat primarul general, citat de Agerpres.

Terenurile ar acoperi doar o parte din datorie, restul urmând să fie eșalonată.

Conturile primăriei au mai fost blocate pentru o perioadă de nouă luni, tot din cauza acestor datorii, începând din august 2020. Și Gabriela Firea a încercat la finalul mandatului să îi dea în plată lui Costică Constanda o parte din Satul Francez, dar fiind nevoie de două treimi, proiectul nu a fost aprobat.

Îți mai recomandăm și:

 

 

Cookies