Tentativa de fraudă cu aromă de mici din Obor

13 apr. 2025
27162 afișări
Tentativa de fraudă cu aromă de mici din Obor
Tentativa de fraudă cu aromă de mici din Obor | Sursa foto colaj: Dreamstime, Adrian Teleșpan

Ciao. Era o dimineață rece de aprilie. Soarele îngheța pe cer o lume care atunci când se uita în sus mai vedea doar avioane și nicidecum speranță, păsările ciripeau țurțuri, mașinilor le clănțăneau dinții, iar autobuzele dârdâiau prin stații în care oamenii deveneau religioși ca semn de mulțumire că au pufoaice.

Ca orice bucureștean care crede că se respectă, mă regăseam pentru prima dată în viața mea la coadă la Terasa Obor, unde la tejghea mă aștepta vechea mea prietenă, dezamăgirea, căci se serveau doar mici, nu și cartofi prăjiți. Vorbim de miercurea asta care a trecut. Purtam doar un hanorac, că nu știam că voi sta afară.

Ce era să fac? Ce puteam să fac? Sufletul meu tulburat gemea de nevoia unui scandal în public, dar pentru mine resemnarea a fost întotdeauna mai puternică decât voința, așa că am luat nouă mici și două chifle. Oricum, nu știu ce dimensiune ar fi trebuit să aibă tantrumul meu ca să se apuce oamenii ăia să facă brusc și cartofi prăjiți. În plus, am stat cel puțin douăzeci de minute la coadă până să mă întâlnesc cu dezamăgirea, ceea ce ar trebui să apreciez, că, de obicei, ea nu se lasă așteptată, chiar de multe ori ajunge înaintea mea la întâlnirile noastre.

Eram cu doi prieteni, de asta am luat nouă mici. Mie nici nu-mi plac micii, sincer să fiu. Nu mă dezgustă asemenea unora dintre reacțiile mele la ce-mi oferă viața, dar nici nu sunt în top 30 feluri de mâncare pe bază de carne. Acum am stat la coadă atât, că îi era Andrei poftă rău. Andra e una dintre prietenii cu care eram în Obor, că nu vreau să existe neclarități. 

Am mâncat și am plecat înspre casă. Încă aveam sublimul gust pe mici șerpuindu-mi prin gură și mirosul lor pe degete, că nu aveam șervețele umede la noi, când pe drum pe Andra o sună un număr necunoscut. Era un domn care s-a recomandat a fi polițist, Dragoș Iliescu de la nu știu care secție de poliție, și care i-a spus că există o cerere de credit pe numele ei la una dintre băncile unde are ea cont și că se suspectează că acesta ar fi, de fapt, o tentativă de fraudă.

La început, a întrebat-o cui a dat datele personale. Andra i-a spus că nu-și amintește să fi făcut asta, dar Dragoș a zis că sigur a făcut asta. Ea a repetat, deocamdată calmă, că nu-și amintește să fi făcut treaba asta, cel puțin nu recent, dar Dragoș a insistat ușor iritat că sigur a făcut-o și să facă bine să își amintească pe ce site le-a furnizat, pentru că e posibil ca banii pe care îi are în conturi să fie în pericol, dar că pericolul poate fi foarte ușor evitat dacă ea își mută banii într-un cont de la BNR. În acest sens urma să o sune un oficial de la BNR

Andra i-a zis că ea consideră că cel mai bine ar fi să sune la banca ei, pentru că nu i se pare firesc să nu o atenționeze de acolo că cineva poate avea acces la conturile ei. Aici Dragoș s-a supărat puțin și i-a propus să-i trimită legitimația lui de polițist pe Whatsapp. Andra i-a zis că tonul lui nu i se pare deloc unul în ton cu legea și i-a închis telefonul.

Dragoș a sunat din nou, și mai iritat, pe modul: Eu încerc să te salvez, iar tu îmi închizi? Andra a ridicat un pic tonul la el, i-a explicat că ea nu crede că de maniera asta ar trebui să se desfășoare o anchetă a Poliției Române. Dragoș nu a fost de acord. Andra i-a închis din nou. Dragoș a sunat imediat înapoi, i-a mai zis vreo două și a închis el. A fost clar că ceva nu era chiar ortodox la mijloc.

Acum, am tot citit pe social media despre fraude sau tentative de fraudă în care par a fi implicate instituții foarte serioase. Escrocii se folosesc de nume reale de polițiști sau angajați ai BNR, astfel încât omul păcălit să vadă că sunt persoane reale atunci cânt intră pe site-urile instituțiilor respective.

Mai mult decât atât există metode prin care oamenilor le pot apărea pe telefon numere oficiale de la secții de poliție sau bănci sau, ca să pară și mai veridic, le poate apărea pe telefon direct numele instituției. Adică apare că te sună Secția de Poliție 6 București sau, mai știu eu, Banca Națională Română. Nu m-am gândit că se poate acest lucru, deși acum câțiva ani am văzut la Graham Norton show că atunci când te sună Cher, îți apare direct Cher, nu un număr necunoscut.

Lui “Dragoș” nu i-a ieșit manevra de data aceasta, mai ales că s-a enervat, ceea ce mă face să mă gândesc că era la început de drum în cariera aceasta și că a sunat cu un supervizor lângă el care îl verifica în timpul perioadei de probă. Și, probabil, supervizorul i-a zis să închidă după doar câteva secunde ale celui de-al treilea apel. Altora, însă, le iese și de asta apar destul de des cazuri de oameni mai creduli sau mai în vârstă care au rămas fără bani urmând pașii sugerați de niște instituții serioase din România.

Chiar ieri am văzut cazul actriței Patricia Brad din Cluj care, în urma unei fraude similare care implica instituții serioase, a rămas fără 100.000 RON. Nici măcar nu trebuie să fii naiv pentru a fi păcălit. Poate ești doar un om cu o anxietate exagerată sau poate ești un om a cărui viață depinde de banii pe care îi ai în conturi. Și e firesc să vrei să ți-i protejezi, mai ales când te sună Poliția sau cineva de la Banca Națională a României ca să te ajute. Mai ales când poți verifica online informațiile false pe care le primești la telefon. Mai ales când poate ești singur și ai o vârstă înaintată.

Banii ne cam dau viața peste cap multora dintre noi și sunt una dintre sursele principale de griji. Cu tot ce se întâmplă la nivel global, văd din ce în ce mai mulți oameni care au probleme din cauza banilor și nu știu cum se pot rezolva ele, astfel încât să ajungem cât mai mulți dintre noi sau toți să trăim fără grija asta și să ne putem ocupa de mintea noastră, de sufletul nostru. Ar fi posibil doar dacă ar dispărea banii cu totul. Dar mai greu. Că eu știu că spiritualitatea presupune detașare de lucrurile materiale, dar până și iluminarea pare să se stingă atunci când nu ai strictul necesar. Atât pentru astăzi. Să aveți un weekend liniștit în care să vă permiteți un mic la Obor dacă de el aveți poftă. Doamne ajută și Doamne ferește, mai bine când nimeni nu ne amăgește. Adișorul Demonentizatorul.

Tot Teleșpan, mai jos:

Cookies