Tentativă de fraudă care se folosește de imaginea Dacia. Grijă mare la mailurile primite

21 dec. 2021
2226 afișări
Tentativă de fraudă care se folosește de imaginea Dacia. Grijă mare la mailurile primite
Tentativă de fraudă care se folosește de imaginea Dacia. Grijă mare la mailurile primite

O nouă înșelătorie a apărut în mediul online, iar atacatorii se folosesc, de această dată, de numele Dacia. Fiți cu băgare de seamă la mesajele primite și nu oferiți date personale și nici date financiare.

Tentativă de fraudă care se folosește de imaginea Dacia. Grijă mare la mailurile primite. Anunțul a fost făcut, marți, de Directoratul Național de Securitate Cibernetică – DNSC.

Tentativă de fraudă care se folosește de imaginea Dacia

Atacatorii nu iau vacanță nici în perioada promoțiilor de iarnă. Hoții din online continuă tentativele de fraudă care se folosesc de imaginea unor cunoscute branduri (magazine online, hypermarketuri sau bănci) pentru a ascunde destinatarul real al mesajului.

Astfel, Directoratul Național de Securitate Cibernetică prezintă o nouă fraudă în online. Aceasta se folosește de imaginea Dacia prin intermediul unui mesaj trimis de atacatori.

Cum procedează atacatorii, mai exact. Sunt trimise mesaje către un număr cât mai mare de persoane, care prezintă oferte promoționale false. Astfel, cei care primesc mesajele sunt păcăliți să acceseze linkul în ideea în care pot câștiga o mașină Dacia Sandero. Mailurile primite conțin linkuri către site-uri frauduloase. Aceste site-uri copiază și seamănă foarte bine cu imaginea de brand a Dacia, tocmai pentru a convinge potențialele victime că oferta promoțională este una reală.

Grijă mare la mailurile primite

Experții Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC) au transmis mai multe sfaturi pentru internauți:

  • Evitați să accesați linkurile care provin din surse necunoscute sau care provit din mesaje pe care le considerați ca fiind suspecte, chiar dacă le primiți de la prieteni, rude, colegi sau alți oameni apropiați. Încercați să verificați cu aceștia transmiterea mesajelor, dar pe un alt canal de comunicare.
  • Verificați întotdeauna cum se numește site-ul, dar și dacă are un certificat de securitate valid (https) existent, înainte de a oferi orice fel de date în spațiul respectiv. În imaginile postate de DNSC pe Facebook, este evident că persoana care a primit mesajul nu vizita site-ul oficial.
  • Nu oferiți date personale, date financiare sau date de autentificare la cerere, după ce ați intrat pe un astfel de link suspect. Vorbim despre o tentativă de fraudă.
  • În cazul în care sunteți victima unei astfel de tentative frauduloase și ați introdus datele bancare, este important să acționați și să anunțați cât mai repede banca despre această situație. Astfel urmează ca toate instrumentele de plată compromise să fie blocate, iar pentru eventualele tranzacții ilegale se va încerca stoparea.
  • În acestă perioadă a sărbătorilor de iarnă, fiți cu ochii-n patru la notificările referitoare la sumele extrase din contul dumneavoastră. Nu aprobați tranzacții pe care nu le recunoașteți.

Cookies