BAZAR

Tenorul Cristian Bălăşescu, în premieră la Opera Naţională Bucureşti

Invitatul special al serii va fi tenorul Cristian Bălăşescu, care va cânta în premieră pe scena ONB rolul Ducelui de Mantua.

Opera Rigoletto se concentrează în jurul unui personaj care stă sub semnul măştii, al atrocităţii şi al tragediei, este de părere unul dintre dirijorii ONB, Tiberiu Soare: „Bufonul ducelui de Mantua, Rigoletto, îşi ajută stăpânul afemeiat să îşi umilească supuşii prin seducerea soţiilor lor. Bufonul care râde de nenorocirile celor din jur devine, în cele din urmă, victima uneltirilor lipsite de scrupule. În finalul operei, ducele cântă celebra arie La donna è mobile, plină de cinism şi care marchează o poantă sinistră”.

Absolvent al Universităţii George Enescu din Iaşi, tenorul Cristian Bălăşescu a urmat, de asemenea, cursuri de măiestrie artistică în ţară şi în străinătate şi a colaborat de-a lungul carierei cu Opera Naţională Română din Iaşi, Teatrul Muzical Nae Leonard din Galaţi, Teatrul de Operă şi Balet Oleg Danovski – Constanţa, Filarmonica de Stat Arad etc. A interpretat roluri precum Germont din La Traviata, Riccardo din Un ballo in maschera, Ducele de Mantua din Rigoletto, opere de Giuseppe Verdi; Nemorino din L’Elisir d’amore de Gaetano Donizetti şi Turiddu din Cavalleria rusticana de Pietro Mascagni etc. În prezent, solistul face parte din echipa Operei Naţionale Române Timişoara.

Alături de marile teatre lirice din lume, Opera Naţională Bucureşti (ONB) celebrează cea mai importantă aniversare muzicală a acestui an: împlinirea a 200 de ani de la naşterea compozitorilor Richard Wagner şi Giuseppe Verdi (1813), doi dintre cei mai mari autori de operă din toate timpurile. Iubitorii teatrului liric bucureştean se vor putea bucura, în acest an, de câteva dintre operele celebrilor compozitori, printre care: Aida, La Traviata, Bal mascat, Nabucco, Rigoletto, Macbeth (G. Verdi), Olandezul Zburător, Lohengrin (R. Wagner).

Rigoletto de Giuseppe Verdi
Vineri, 1 februarie, ora 19.00, Sala Mare
libretul: Francesco Maria Piave
după drama „Regele se amuză” de Victor Hugo

Dirijor: Iurie Florea
Regia: Jean Rânzescu
Scenografia: Ion Clapan
Coregrafia: Vasile Marcu
Maestru de cor: Stelian Olariu

Distribuţia:
Ducele de Mantua – Cristian Bălăşescu
Rigoletto – Vasile Chişiu
Gilda – Mihaela Stanciu
Sparafucile – Pompeiu Hărăşteanu
Maddalena – Andreea Iftimescu
Giovanna – Adriana Alexandru
Monterone – Mihnea Lamatic
Marullo – Cătălin Ţoropoc
Borsa – Daniel Madia
Contele Ceprano – Paul Basacopol
Contesa Ceprano / Pajul – Cristina Chiţimia
Uşierul – Adrian Ionescu

Cu participarea ansamblului de balet:
Rodica Fiastru, Gabriela Mocanu, Beatrice Şerbănescu, Ruxandra Cioată,
George Mocanu, Răducu Milea, Florin Mihalache, Luca Gabriel


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button