BAZAR

TEMPLUL CORAL din BUCUREȘTI. Cea mai mare sinagogă din Capitală

TEMPLUL CORAL din BUCUREȘTI. Templul Coral se află pe str. Sf. Vineri nr. 9, din sectorul 3.Edificiul a fost construit între 1864-1866, după modelul Cortemplului Israelit, și urma să aibă „o mărime încăpătoare de la 300 la 400 de jilțuri, în care să se săvârșească atât slujbele religioase cu cântece de cor, precum și predicile”, arată un documentar Agerpres.

TEMPLUL CORAL din BUCUREȘTI. În lateralele intrării principale, ferestrele înalte au menouri cu vitralii și ancadramente în relief plat. Registrul superior este decorat cu rozete după modelul sinagogii din Viena, operă a arhitectului Ludwig von Forster.

TEMPLUL CORAL din BUCUREȘTI. La 27 aprilie 1857 Mihail R. Atanasiu vindea Comunității Cultului Israelit, pentru 2.400 de galbeni, locul său din mahalaua Stelei. Din același an datează prima variantă a proiectului Templului. Însă lucrările de construcție au început șapte ani mai târziu, la inițiativa Asociației pentru Construirea Templului, condusă de Iacob Loebel, șeful Băncii Otomane din București.

TEMPLUL CORAL din BUCUREȘTI. SINAGOGĂ BUCUREȘTI. Arhitecții I. Enderle și Gustav Freiwald au modificat complet primul proiect cu influențe gotice, adoptând un stil „mauro-bizantin”. Piatra de temelie a fost pusă pe 21 iulie 1864, la începutul anului 1866 lucrările fiind aproape încheiate, comandându-se la Budapesta sulurile Torei și alte lucruri necesare serviciului divin.

TEMPLUL CORAL din BUCUREȘTI. În 1932, arhitecții Iuliu Leoneanu și Grigore Hirs, alături de inginerii C.I. Flachs și Maximilian Marcus au întocmit un proiect de extindere a Templului, antreprenori fiind M. Gropper și M. Aronovici-Maier. Noua aripă avea la parter sala de conferințe și festivități și o cameră a clerului, iar la etaj muzeu, arhivă și biblioteca.

TEMPLUL CORAL din BUCUREȘTI. Clădirea a necesitat o serie de reparații ca urmare a seismului din noiembrie 1940, a devastărilor datorate rebeliunii legionare din ianuarie 1941, precum și a cutremurului din 1977.

TEMPLUL CORAL din BUCUREȘTI. În 2008, au fost începute lucrările de renovare a clădirii, după ce în 2006, clădirea Templului a fost expertizată iar în 2007 a fost elaborat proiectul de consolidare — restaurare.

TEMPLUL CORAL din BUCUREȘTI.În prezent, lucrările de consolidare — restaurare efectuate la acest monument istoric se apropie de final, urmând ca în septembrie — octombrie acesta să fie redat cultului, potrivit declarației președintelui Federației Comunităților Evreiești din România (FCER), dr. Aurel Vainer.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button