Temperaturile record înregistrate din iunie trag un semnal de alarmă. Fenomenele meteo extreme devin „ucigași tăcuți”

07 iul. 2021
174 Afișari
Temperaturile record înregistrate din iunie trag un semnal de alarmă. Fenomenele meteo extreme devin „ucigași tăcuți”

Temperaturi record înregistrate în luna iunie. La nivel mondial a fost a patra cea mai caldă lună iunie din istorie. Meteorologii transmit că nu valurile de căldură reprezintă cea mai mare problemă, ci diferențele de temperatură care s-au înregistrat tot mai des în ultima perioadă. Un profesor de la Oxford numește aceste fenomene meteo extreme ca fiind „ucigași tăcuți”, deoarece oamenii au ajuns să moară în case sau pe stradă.

America de Nord a trăit cel mai cald iunie din istorie. Temperaturile ridicate au lovit Canada și zone ale SUA. Până și locuitorii din Marea Britanie au trăit al doilea cel mai cald iunie din Europa, potrivit BBC.

Temperaturile record înregistrate din iunie trag un semnal de alarmă

Climatologii declară că descoperirile făcute indică o „escaladare înfricoșătoare” a temperaturilor extreme.

„A ajuns deja o obișnuință să înregistrăm temperaturi record undeva în lume în fiecare an”, a declarat prof. Peter Stott de la Met Office din Marea Britanie, potrivit sursei citate.

Prof. Peter Stott subliniază că pentru meteorologi nu sunt șocante valurile de căldură, ci diferențele tot mai mari de temperatură care au fost înregistrate. Atât în Canada, cât și în nord-vestul SUA, în mai multe orașe s-au înregistrat temperaturi mai mari cu 5 grade Celsius, față de cele înregistrate anterior.

Recomandăm și: Avertismentul climatologilor: În România, zăpezile vor dispărea în următoarele decenii, iar temperatura media va crește cu 8 grade

Anul trecut, un val de căldură siberian, a făcut ca temperaturile înregistrate să fie mai ridicate ridicate cu 5 grade Celsius, peste recordul precedent. Un studiu realizat de Met Office în ceea ce privește căldura extremă din regiune rusă, a concluzionat că aceste temperaturi ridicate nu aveau cum să fie atinse dacă nu existau schimările climatice provocate de om.

Studii au fost făcute și pentru Canada. Iar valul de căldură extremă nu avea cum să se producă dacă schimbările climatice ar fi fost scăzute, a declarat profesorul Scott.

„Acest lucru ne arată că schimbările climatice duc la escaladarea rapidă nu doar a temperaturilor extreme, ci și a temperaturilor extraordinare extreme”, a adăugat Peter Stott.

Fenomenele meteo extreme devin „ucigași tăcuți”

De la deceniu la deceniu, oamenii duc la creșterea nivelului emisiilor de gaze cu efect de seră, iar acest lucru duce la creșterea ratei încălzirii.

„Înregistrările privind recordurile de căldură sunt depășite mai frecvent”, a declarat pentru BBC Friederike Otto, profesor la Institutul de Schimbare a Mediului de la Universitatea Oxford.

Este îngrijorător că valurile de căldură tot mai dese nu sunt luate în serios și nici riscurile pe care le generează. Furtunile și inundațiile provoacă imagini dramatice și produc pagube la un nivel mult mai mare. Dar, valurile de căldură nu lasă aceste „urme de distrugere” în urma lor.

Prof. Friederike Otto îi descrie ca fiind „ucigași tăcuți”.

„Oamenii rar cad morți pe stradă, dar mor în liniște în casele lor prost izolate și fără aer condiționat”, a declarat Friederike Otto.

Caniculă în București

ANM a transmis prognoza meteo specială pentru București în intervalul 07.07.2021 ora 10:00 – 09.07.2021 ora 21:00. Astfel:

Miercuri și joi, vremea va fi călduroasă, maximele temperaturii aerului vor fi de 30 – 32 de grade Celsius, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va putea atinge pragul critic de 80 de unități al disconfortului termic. Cerul va fi variabil, iar în cursul după-amiezilor și al serilor vor fi înnorări, probabilitatea pentru averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului va fi în creștere și se pot înregistra cantități de apă, în medie, de 4…8 l/mp. Temperaturile minime vor fi de 18 – 20 de grade.

Vineri se va menține vremea călduroasă, dar va fi și predominant frumoasă. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă va fi de 31 – 32 de grade Celsius.

Cookies