Temperaturile din luna ianuarie 2022 au depășit recorduri vechi și de 80 de ani. Iarna blândă pe care o simțim se vede și în analiza meteo de la ANM

10 feb. 2022
150 Afișari
Temperaturile din luna ianuarie 2022 au depășit recorduri vechi și de 80 de ani. Iarna blândă pe care o simțim se vede și în analiza meteo de la ANM

​Luna ianuarie din 2022 a început cu temperaturi extrem de mari în România, rezultă din analiza climatologică a Administrației Naționale de Meteorogie, care confirmă ceea ce trăiesc românii în cea mai mare parte a țării: o iarnă blândă, cu temperaturi de primăvară, fără zăpadă/ precipitații.

Maximele termice, în a doua lună de iarnă, au fost depășite în câteva locuri din țară. La Turda a fost depășit un record vechi de aproape 80 de ani, iar la Blaj cea mai mare temperatură din ianuarie înainte de 2022 s-a înregistrat acum 86 de ani, în 1936, și nici nu au fost precipitații de vreun fel, arată caracterizarea climatologică publicată de ANM.

ANM indentifică anomaliile de temperatură pe următoarele grade:
– cald: în cea mai mare parte a Dobrogei, în Delta Dunării, în nordul Olteniei, în nordul și sud-estul Munteniei, în vestul și centrul Moldovei, pe areale extinse din Transilvania și Carpații Orientali și local, în Banat
– foarte cald: în cea mai mare parte a Olteniei, Munteniei și Moldovei și izolat, în Transilvania
– extrem de cald: în sudul Olteniei, în nord-estul și centrul Munteniei, precum și în sudul Moldovei.

Pe areale extinse din zona montană și în centrul Maramureșului, regimul termic a fost rece, iar în restul țării, regimul termic s-a încadrat în limite normale.

Cea mai mare temperatură din România în ianuarie 2022: + 17,9 grade

Începutul de ianuarie a fost extrem de cald și la câteva stații meteo s-a depășit recordul absolut de temperatură pentru ianuarie. La Gorgova, în județul Tulcea, au fost +17,9 grade (depășind un record din 1960), iar la Mahmudia au fost 17,7 grade, cu 1,5 C mai mult decât recordul precedent, arată datele Administrației Naționale de Meteorologie (mai jos, FOTO)

La Blaj au fost +15,4 grade, astfel că recordul din 1936 a fost doborât, iar la Turda au fost +14,7 C, fiind depășit un record din 1948. A fost neobișnuit de cald: la Miercurea Ciuc au fost +13,3 C, cu 1,4 grade peste recordul precedent pentru ianuarie. Această diferență de 1,4 C este mare: în general când un record este depășit se adaugă în general sub 0,5 C. Toate aceste recorduri s-au înregistrat în zilele de 5 și 6 ianuarie.

Ce spune ANM despre precipitații din ianuarie 2022

Cantitatea totală de precipitații din luna ianuarie 2022 a avut valori sub 50 mm în cea mai mare parte a țării. Valori peste 50 mm s-au înregistrat doar în nordul Transilvaniei, în Maramureș, vestul Olteniei și în zona montană.

La altitudini mari, peste 2000 m, cantitatea de precipitații a depășit 125 mm. Cantităţi de precipitaţii sub 10 mm au fost înregistrate în cea mai mare parte a Munteniei și Moldovei, în vestul și estul Dobrogei, în estul Olteniei, în zonele joase din sudul Transilvaniei și local, în Depresiunea Brașovului. Cea mai mare valoare a cantității de precipitații din această lună a fost 138,5 mm, la stația meteorologică Iezer.

Cookies