Luna ianuarie din 2022 a început cu temperaturi extrem de mari în România, rezultă din analiza climatologică a Administrației Naționale de Meteorogie, care confirmă ceea ce trăiesc românii în cea mai mare parte a țării: o iarnă blândă, cu temperaturi de primăvară, fără zăpadă/ precipitații.
Maximele termice, în a doua lună de iarnă, au fost depășite în câteva locuri din țară. La Turda a fost depășit un record vechi de aproape 80 de ani, iar la Blaj cea mai mare temperatură din ianuarie înainte de 2022 s-a înregistrat acum 86 de ani, în 1936, și nici nu au fost precipitații de vreun fel, arată caracterizarea climatologică publicată de ANM.
ANM indentifică anomaliile de temperatură pe următoarele grade:
– cald: în cea mai mare parte a Dobrogei, în Delta Dunării, în nordul Olteniei, în nordul și sud-estul Munteniei, în vestul și centrul Moldovei, pe areale extinse din Transilvania și Carpații Orientali și local, în Banat
– foarte cald: în cea mai mare parte a Olteniei, Munteniei și Moldovei și izolat, în Transilvania
– extrem de cald: în sudul Olteniei, în nord-estul și centrul Munteniei, precum și în sudul Moldovei.
Pe areale extinse din zona montană și în centrul Maramureșului, regimul termic a fost rece, iar în restul țării, regimul termic s-a încadrat în limite normale.
Începutul de ianuarie a fost extrem de cald și la câteva stații meteo s-a depășit recordul absolut de temperatură pentru ianuarie. La Gorgova, în județul Tulcea, au fost +17,9 grade (depășind un record din 1960), iar la Mahmudia au fost 17,7 grade, cu 1,5 C mai mult decât recordul precedent, arată datele Administrației Naționale de Meteorologie (mai jos, FOTO)
La Blaj au fost +15,4 grade, astfel că recordul din 1936 a fost doborât, iar la Turda au fost +14,7 C, fiind depășit un record din 1948. A fost neobișnuit de cald: la Miercurea Ciuc au fost +13,3 C, cu 1,4 grade peste recordul precedent pentru ianuarie. Această diferență de 1,4 C este mare: în general când un record este depășit se adaugă în general sub 0,5 C. Toate aceste recorduri s-au înregistrat în zilele de 5 și 6 ianuarie.
Cantitatea totală de precipitații din luna ianuarie 2022 a avut valori sub 50 mm în cea mai mare parte a țării. Valori peste 50 mm s-au înregistrat doar în nordul Transilvaniei, în Maramureș, vestul Olteniei și în zona montană.
La altitudini mari, peste 2000 m, cantitatea de precipitații a depășit 125 mm. Cantităţi de precipitaţii sub 10 mm au fost înregistrate în cea mai mare parte a Munteniei și Moldovei, în vestul și estul Dobrogei, în estul Olteniei, în zonele joase din sudul Transilvaniei și local, în Depresiunea Brașovului. Cea mai mare valoare a cantității de precipitații din această lună a fost 138,5 mm, la stația meteorologică Iezer.