Temerile Gabrielei Firea s-au adeverit: Guvernul nu a aprobat niciun proiect de finanțare depus la solicitarea lui Nicușor Dan, pe Programul „Anghel Saligny”

19 oct. 2022
14857 afișări
Temerile Gabrielei Firea s-au adeverit: Guvernul nu a aprobat niciun proiect de finanțare depus la solicitarea lui Nicușor Dan, pe Programul „Anghel Saligny”

Niciun proiect de finanțare prin Programul „Anghel Saligny” din cele 38 depuse de Primăria Capitalei nu a fost aprobat de Guvern. Sectoarele însă au primit 138 de milioane de lei, reiese dintr-o analiză a Expert Forum, relatează Agerpres și Economica.

În luna noiembrie a anului trecut, Gabriela Firea, fostul primar al Capitalei, îl acuza pe primarul Nicușor Dan că face un pur ”exercițiu de imagine” pentru că vrea să finanțeze prin programul guvernamental Anghel Saligny proiecte care nu sunt eligibile prin acest program.

Nicușor Dan a propus atunci 35 de proiecte – majoritate legate de infrastructura rutieră – iar consilierii generali PSD ai Capitalei i-au atras atenția că proiectele sunt eligibile doar pentru primăriile celor șase sectoare din Capitală, nu Primăria Generală a Municipiului București.

”În goana dupā imagine, actiuni înselatoare pe care sā le prezinte public drept mari realizāri personale, Dl Nicusor si echipa sa de “profesionisti” nu au avut curiozitatea sā citeascā ce proiecte sunt eligibile pentru finantare în fostul program PNDL, actualmente Anghel Saligny, coordonat de Ministerul Dezvoltārii. Acolo scrie negru pe alb cā fondurile se aprobā pentru lucrāri de apā, canalizare, drumuri, poduri, podete etc în continuare sau care au studii de fezabilitate. Se încadreazā în posibila finantare proiectele de mai mici dimensiuni, gestionate de cele 6 sectoare ale Capitalei. Nu si Municipiul Bucuresti, pentru infrastructura mare. Deci nu se încadreazā Primaria Capitalei. Este neeligibilā. Nicusor nu a citit dar se va plânge cā nu e ajutat. O face deja cu mult talent. Impostorii îsi interpreteazā bine rolul”, spunea Gabriela Firea într-un comunicat de presă.

Acum, Guvernul nu a aprobat niciun proiect de finanțare prin Programul ”Anghel Saligny”, după cum reiese din analiza Expert Forum.

Printre proiecte se aflau: obiectivul de investiţii „Străpungere b-dul Nicolae Grigorescu – Splai Dudescu Etapa II – km 2+400 – intersecţie Calea Vitan Bârzeşti”, lărgirea la patru benzi de circulaţie a str. Prelungirea Ghencea, modernizarea reţelei stradale prin extinderea sistemului de semaforizare inteligentă pentru 574 intersecţii etc.

Conform studiului Expert Forum, în cazul a 1.557 de unităţi administrativ teritoriale a fost aprobat acelaşi număr de proiecte ca şi cel de propuneri înaintate către Ministerul Dezvoltării. În 310 cazuri au fost aprobate peste jumătate. Un număr de 1.196 de unităţi administrativ teritoriale au primit jumătate sau mai puţin din numărul proiectelor depuse, iar 10 unităţi administrativ teritoriale au primit mai puţin de 10%.

Bucureștiul a fost respins. În schimb, Sectoarele 1, 2, 3, 4 şi 6 au primit 138 de milioane de lei.

Consilierii PSD, printre care consilierul Valeriu Șuhan, au atras atenția, la dezbaterile din CGMB din noiembrie asupra propunerii primarului Nicușor Dan, că programul „Anghel Saligny” este destinat recuperării decalajelor între administrațiile publice, și că doar cele de mici dimensiuni, cu bugete reduse, pot obține finanțare.

Expert Forum a lansat Harta proiectelor finanţate prin Programul „Anghel Saligny”, care reflectă propunerile făcute de către Primării şi Consilii judeţene şi aprobate de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei.

Harta şi baza de date, alături de mai multe statistici, sunt disponibile la adresa https://expertforum.ro/harta-proiecte-saligny.

Îți recomandăm și:

Inspectoratul de Stat în Construcții, contraatac la Nicușor Dan, pe controversa deschiderii liniei de tramvai de pe Bd. Doina Cornea (Vasile Milea): Își maschează propriile deficiențe

București, port la Dunăre: Se reia proiectul Canalului București – Dunăre – Marea Neagră. Oferte depuse pentru actualizarea planului | Pe șantier ar urma să lucreze peste 20.000 de oameni

VIDEO | Secundele în care mașina ia foc din senin în Pasajul Unirii. Salvarea bebelușului, prima grijă a pasagerilor adulți

Pasajul Unirii, închis pe sensul de mers Universitate – Bd. Dimitrie Cantemir, la 24 de ore de la incendiu

 

Cookies