Telegondole, autobuze supraetajate şi vaporaşe: ce mijloace de transport pregătesc edilii pentru Bucureşti

de:
06 dec. 2010
0 Afișari
Telegondole, autobuze supraetajate şi vaporaşe: ce mijloace de transport pregătesc edilii pentru Bucureşti

Din Fundeni în Herăstrău, traversarea se va face cu telegondola care va avea staţii pe malurile lacurilor lacurilor Tei şi Plumbuita. Proiectul aparţine primarului sectorului 2, Neculai Onţanu, şi va fi făcut în asociere cu Primăria sectorului 1, relatează Gândul.

Anunţată de primarul Onţanu, telegondola din sectorul doi se află acum în faza de elaborării Planului de Urbanism Zonal. „Acum se stabileşte lungimea traseului, numărul de staţii, regimul de înălţime şi posibilităţile de a amenaja parcări în apropierea staţiilor telegondolei. După ce acesta va fi terminat se va supune aprobării Consiliului General al Municipiului Bucureşti”, au precizat pentru Gândul reprezentanţii Primăriei sectorului 2.

Traseul telegondolei este gândit să înceapă de la Lebăda şi să se termine în Herăstrău trecând peste lacurile Pantelimon, Plumbuita, Dobroieşti, Fundeni, Tei şi Floreasca.

Proiectul iniţiat de primarul sectorului 2, Neculai Onţanu, se va face în parteneriat cu Primăria sectorului 1. Consilierii municipali au împuternicit cele două sectoare să se asocieze pentru realizarea în comun a proiectului „Valorificarea potenţialului natural al mediului, turistic, de agrement şi de transport a salbei de lacuri de pe râul Colentina: telegondola”. Asocierea a fost necesară deoarece telegondola lui Onţanu depăşea graniţele sectorului 2. Telegondola care va traversa lacurile bucureştene va permite descongestionarea traficului între Pantelimon, Floreasca şi Herăstrău şi va asigura şi turismul de agrement. Proiectul a fost inclus în domeniul „crearea, dezvoltarea şi modernizarea infrastructurii de turism în vederea valorificării resurselor naturale şi creşterea serviciilor turistice” al Planului Regional de Dezvoltare Bucureşti-Ilfov, urmând să fie realizat şi cu finanţare de la Uniunea Europeană.

Sâmbătă, primarul Capitalei, Sorin Oprescu, anunţa o strategie turistică pentru Bucureşti, ce include introducerea de autobuze supraetajate pentru turism şi crearea unor trasee ale Revoluţiei, care să includă punctele cheie ale evenimentelor de acum 21 de ani.

Tot pentru a transforma Bucureştiul într-un rai turistic şi de agrement, Administraţia Lacuri şi Parcuri pregăteşte trasee turistice pentru Lacurile Floreasca şi Tei: şase porturi turistice vor putea primi câte 100 de ambarcaţiuni de mici dimensiuni. Alături de plaje, piscine, 12 debarcadere, amfiteatre cu scene plutitoare şi trasee pentru biciclişti şi skateri, acestea vor face parte din circuitele turistice de pe lacurile Floreasca şi Tei.

Planul de amenajare a celor două lacuri bucureştene prevede construirea a şase porturi pentru ambarcaţiuni de mici dimensiuni, a 12 debarcadere şi a două amfiteatre cu scene plutitoare. Clădirile pentru servicii şi sistemele de biciclete vor fi alimentate cu energie solară. De asemenea, vor fi amenajate zone de plajă şi piscine, conform proiectului, ca şi trasee pentru biciclete şi zone de skating. Lacurile vor fi decolmatate, iar malurile întărite. Turiştii urbani vor putea folosi parcările special construite şi vor avea acces la reţea de internet wireless.

Proiectul de amenajare turistică a celor două lacuri ar urma să coste aproximativ 20 de milioane de euro, sumă din care 60% vor proveni de la bugetul local, iar restul din fonduri europene. Realizarea proiectului ar urma să dureze trei ani de la începerea lucrărilor, dar întâi trebuie obţinută finanţarea europeană pentru acesta.

Cookies