Telefoanele mobile ale deţinuţilor ar putea fi blocate

de:
13 aug. 2013
0 Afișari
Telefoanele mobile ale deţinuţilor ar putea fi blocate

Potrivit proiectului de Lege privind utilizarea sistemelor destinate blocării ori întreruperii radiocomunicaţiilor în perimetrele unităţilor din subordinea administraţiei naţionale a penitenciarelor, în vederea achiziţionării serviciilor, Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) va suporta, pentru perioada 2013-2017, din bugetul propriu, o sumă în cuantum de 10 milioane de lei pe an, mediafax.ro.

Suma aferentă anului 2013 se transferă ANP, integral, în termen de 30 de zile de la data aprobării cheltuielii, prin bugetul de venituri şi cheltuieli, conform legii, iar pentru perioada 2014-2017 acestea se acordă ANP, trimestrial, în cote egale, prevede proiectul.

În expunerea de motive a proiectului se arată că, pentru alegerea unei soluţii optime, au fost solicitate informaţii legate de posibilitatea de blocare şi întrerupere a radiocomunicaţiilor în perimetrele unilaţilor subordonate ANP, de la operatori economici care îşi desfăşoară activitatea în acest domeniu.

În proiectul de lege se menţionează că sistemele vor fi folosite pentru secţiile de deţinere din închisori şi locurile delimitate din interiorul sectorului de deţinere al unui penitenciar la care au acces persoanele private de libertate.

Conform aceluiaşi articol, blocarea şi întreruperea radiocomunicaţiilor are la bază perturbarea acestora, care poate fi efectuată printr-un semnal electromagnetic sau o modificare a însuşi mediului de propagare.

„Soluţia tehnică identificată pentru crearea perturbaţiilor electromagnetice este integrată într-un sistem a cărui funcţionare poate fi monitorizată de la distanţă. Sistemul este compus dintr-o combinaţie specifică mai multor tipuri de aparate şi, după caz, a altor dispozitive care sunt asamblate, instalate şi destinate utilizării permanente pentru blocarea şi întreruperea radiocomunicaţiilor în perimetrele unităţilor din subordinea ANP (…)”, prevede acelaşi proiect.

Sistemul funcţionează strict în benzi de frecvenţă radio stabilite de ANCOM pentru furnizarea reţelelor şi serviciilor de comunicaţii electronice, blochează şi întrerupe comunicaţiile dintre deţinuţi şi terţe persoane efectuate în alte condiţii decât cele prevăzute de lege, funcţionează la cea mai mică putere din punct de vedere tehnic şi este instalat în locuri inaccesibile deţinuţilor.

De asemenea, acesta nu depăşeşte limitele impuse de legislaţia naţională în ceea ce priveşte expunerea populaţiei generale la undele electromagnetice, nu reţine informaţiile privind traficul, localizarea şi cele necesare pentru identificarea unui abonat sau a unui utilizator, precum şi conţinutul comunicării (imagini, sunete şi informaţii) şi nu perturbă activitatea curentă din penitenciar.
Potrivit unei statisici prezentate în documentul citat, din 2008 până în semestrul întâi din 2013, au fost descoperite, în penitenciarele din România, 56.249 de telefoane mobile, dintre care 11.908 au fost descoperite înainte să ajungă la deţinuţi.

În cazul în care sistemele produc interferenţe prejudiciabile serviciilor furnizate de titularii drepturilor de utilizare a frecvenţelor radio, ANCOM poate dispune suspendarea ori modificarea condiţiilor tehnice de utilizare a sistemelor destinate blocării şi întreruperii radiocomunicaţiilor în unităţile subordonate ANP.

Cookies