Teledon la TVR pentru a sprijini achiziţia „Cuminţeniei Pământului”. Câţi bani s-au strâns până acum

de:
30 mai 2016
0 Afișari
Teledon la TVR pentru a sprijini achiziţia

„Până în momentul de față s-au colectat 129.526 de euro, dintre care mai mult de 60% în ultimele zile de când am lansat aceste spoturi (tv — n.r.). Sigur, suma nu e mare, dar mă încurajează faptul că atunci când există o mobilizare și subiectul este prezent, există o mobilizare și din partea oamenilor. Vom menține acest subiect, această temă prezentă în zilele, săptămânile și lunile următoare atât în țară, cât și în diaspora”, a afirmat prim-ministrul la lansarea oficială a campaniei de strângere de fonduri pentru achiziționarea sculpturii ‘Cumințenia Pământului’, conform Agerpres. 

Televiziunea Română doreşte să sprijine activ demersul Guvernului României de strângere a fondurilor necesare achiziţionării operei de artă „Cuminţenia Pământului”, realizată de Constantin Brâncuşi.

În acest sens, televiziunea publică va organiza un teledon şi mai multe emisiuni speciale, la care vor fi invitaţi să participe toţi cei care doresc să contribuie la achiziţia creaţiei lui Brâncuşi şi păstrarea acesteia în patrimoniul naţional.

Demersul TVR vine în întâmpinarea apelului lansat de Guvernul României către televiziuni, în vederea sprijinirii strângerii fondurilor necesare achiziţiei sculpturii „Cuminţenia Pământului”. Executivul a hotărât în cadrul şedinţei de vineri, 27 mai, ca, la campania de colectare a fondurilor pentru achiziţia operei de artă să poată fi implicate şi entităţi de drept privat. În urma acestei decizii, Guvernul a lansat o invitaţie publică posturilor de televiziune de a organiza teledonuri pentru sprijinirea subscripţiei naţionale.

În acord cu rolul său de promotor al valorilor naţionale, Televiziunea Română răspunde pozitiv la apelul lansat de Guvern. Astfel, TVR îşi asumă contribuţia activă la păstrarea şi consolidarea patrimoniului cultural naţional, ca parte a misiunii sale publice.

Teledonul şi emisiunile speciale dedicate acestui proiect vor fi transmise şi pe TVR Internaţional, pentru a înlesni tuturor românilor posibilitatea de a contribui la păstrarea patrimoniului românesc.
Companiile care doresc să se alăture TVR în acest proiect, să participe sau să trimită reprezentanţi la emisiuni, sunt rugate să contacteze TVR la adresa de e-mail [email protected] sau telefonic la 021.319.91.12/interior 1544, urmând să fie contactate în cel mai scurt timp.

Pe de altă parte, cu ocazia celebrării în 2016 a 140 de ani de la naşterea marelui sculptor, televiziunea publică marchează Anul Brâncuşi printr-o serie de producţii speciale. În cadrul campaniei „Brâncuşi, sculptorul luminii”, Televiziunea Română a difuzat dezbateri, documentare, concerte şi materiale de arhivă dedicate artistului.

Printre acestea se numără şi unul dintre cele mai apreciate filme dedicate sculptorului: documentarul de artă „Brâncuşi”, în regia lui Cornel Mihalache, difuzat, în 19 februarie, cu ocazia Zilei Brâncuşi, la TVR 1 şi proiectat în 15 sedii ale Institutului Cultural Român. Filmul urmăreşte firul cronologic al celor mai importante momente din viaţa artistului român, folosindu-se de amintirile existenţei sale: fotografii, notiţe, locuri.

Guvernul României a adoptat miercuri, 30 martie, Ordonanţa de Urgenţă nr 10/2016, privind stabilirea măsurilor necesare în vederea asigurării resurselor financiare pentru achiziţionarea unui bun aparţinând patrimoniului cultural naţional mobil clasat în categoria tezaurul patrimoniului cultural naţional mobil.

Pe 11 aprilie, Ministrul Culturii a anunţat demararea subscripţiei naţionale pentru achiziţia operei lui Constantin Brâncuşi „Cuminţenia Pământului”, campania urmând să se încheie în data de 30 septembrie a.c.
În şedinţa de vineri, 27 mai, Executivul a adoptat proiectul de modificare a OUG nr. 10/2016, astfel încât în campania de colectare a fondurilor pentru achiziţia celebrei sculpturi să poată fi implicate şi entităţi de drept privat.

Realizată în 1907, „Cuminţenia Pământului”, alături de opere precum „Sărutul” şi „Rugăciunea”, marchează cea mai apreciată perioadă de creaţie a lui Constantin Brâncuşi, în care acesta formula noi sensuri filosofice cu valoare universală, turnate în expresii formale de noutate absolută.

„Cuminţenia Pământului” este o operă cu un trecut încărcat, fiind cumpărată în 1911 de inginerul şi iubitorul de artă Gheorghe Romaşcu chiar de la artist. Lucrarea a fost confiscată abuziv, în 1957, de conducerea comunistă a Muzeului de Artă şi retrocedată după 51 de ani, în 2012, şi un proces îndelungat al familiei colecţionarului cu actualul Muzeu Naţional de Artă al României.

Sculptura, realizată în calcar crinoidal (primul posesor al sculpturii povestea că ştie de la Brâncuşi că ar fi folosit pentru corpul statuetei un bloc de piatră din catacombele Parisului – grotele Savonnières), este evaluată la suma de 20 milioane de euro.

Celebra operă a lui Brâncuşi, „Cuminţenia Pământului”, ultima pe care statul român o mai poate recupera, este expusă, în prezent, la Muzeul Naţional Cotroceni.

Cookies