Tehnologia biometrică: Românii vor avea buletine cu cip din 1 aprilie

de:
31 mart. 2014
0 Afișari
Tehnologia biometrică: Românii vor avea buletine cu cip din 1 aprilie

Romanii vor putea alege intre buletinele obisnuite si buletinele cu cip, pe care vor fi stocate informatii precum prenumele parintilor, dar si date biometrice ca imaginea faciala si amprentele. Potrivit autoritatilor, noile buletine includ masuri avansate de protectie in cazul tentativelor de duplicare sau de alterale a datelor cu caracter personal.

Documentul va reda in continuare numele si prenumele, sexul, cetatenia, data si locul nasterii, semnatura, fotografia, codul numeric personal si adresa.

Principalele argumente aduse de reprezentantii celor doua parti implicate in dezbaterea cu privire la tehnologia biometrica de identificare, extrase din PaymentsJournal, sunt urmatoarele:

In legatura cu tehnologia biometrica de identificare exista o dezbatare aprinsa, aceasta fiind puternic combatuta de activistii pentru respectarea dreptului la viata privata si a libertatilor civile.  Principalele argumente aduse de reprezentantii celor doua parti implicate in dezbaterea cu privire la tehnologia biometrica de identificare, extrase din PaymentsJournal, sunt urmatoarele, scrie ziare.com:

Argumente pro: cardurile ofera numeroase oportunitati dincolo de scopul de identificare, in domeniu platilor si al imbunatatirii eficientei guvernamentale. De exemplu, in Portugalia, cartea de identitate cu cip preia functiile a altor cinci carduri emise de guvern – vechea carte de identitate, cartea de alegator si instrumentele folosite pentru plata taxelor, in domeniul securitatii sociale si in cel al serviciilor sociale.

Argumente contra: datele personale critice pot fi prea usor furate si, de asemenea, aceasta tehnologie ofera guvernului mai multe informatii despre cetatenii sai decat este nevoie.

Adoptarea noii tehnologii de identificare s-a realizat diferit in Europa. In timp ce tari ca Danemarca si Irlanda au respins pur si simplu ideea, alte tari au impus-o ca obligatorie. Cele mai multe insa le dau cetatenilor posibilitatea de a alege. In unele cazuri, ideea a fost abandonata ca urmare a opozitiei intampinate.

Germanii pot utiliza buletinele electronice si pentru se autentifica pe Internet – atunci cand este necesar pentru verificarea varstei sau pentru a aplica la diverse programe guvernamentale. Pe cip poate fi retinuta si semnatura electronica, furnizata de o companie privata.

Albania a introdus buletinele biometrice inca din ianuarie 2009. Pe cip sunt stocate informatii precum amprentele posesorului, informatii generale si o fotografie digitala.

Cookies