Teatrul Nottara îşi reia activitatea în vechiul sediu. Clădirea, încadrată în clasa a II-a de risc

de:
28 iun. 2016
1 Afișari
Teatrul Nottara îşi reia activitatea în vechiul sediu. Clădirea, încadrată în clasa a II-a de risc

Anunțul a fost făcut de directoarea Teatrului Nottara, Marinela Țepuș, marți, într-o conferință de presă. Ea a amintit că pe 23 noiembrie anul trecut Teatrul Nottara și-a suspendat activitatea, deoarece sediul, construit în 1946, a fost clasat în clasa I de risc seismic și a fost închis.

În urma unei reevaluări, ce a inclus luarea de probe din clădire și analizarea fiecărui apartament în parte din blocul de pe bulevardul Magheru, clădirii în care este Teatrul Nottara i s-a acordat clasa de risc seismic II, scrie Agerpres.

Noi ne putem întoarce în teatrul nostru, (…) sălile Teatrului Nottara nu mai sunt precare„, a declarat Țepuș.

De mâine puteți să ne invitați la dumneavoastră la teatru”, a declarat arhitectul Paul Ioan, care a coordonat această reevaluare a clădirii. „În decembrie era clasificată în clasa I. Acum este în clasa a II-a. Mă întrebați de ce a fost clasificată în clasa I. Nu vă pot spune„, a spus arhitectul.

Întrebat dacă rezultatele acestei reevaluări pun sub semnul întrebării clasările anterioare de pe bulevardul Magheru, Ioan a răspuns că „fiecare ‘pacient’ trebuie analizat individual”. „A fost și legislația volatilă”, a adăugat acesta.

Rezultatele acestei evaluări au fost depuse la primărie și astfel va fi propusă declasificarea clădirii din Magheru 20 din lista de clădiri cu risc seismic clasa I.

Marinela Țepuș a spus că reevaluarea a costat „în jur de 30.000 de euro”.

După închiderea sediului, echipa Nottara a continuat să susțină reprezentații, fiind găzduită de diferite instituții de cultură din Capitală, printre care Palatul Cotroceni, Cercul Militar Național, Teatrul de Comedie și Teatrul Bulandra.

Directorul Nottara a spus că aceste schimbări au însemnat scăderi drastice în ceea ce privește veniturile teatrului.

Dacă în perioada ianuarie — mai 2015 teatrul a avut venituri de 450.300 de lei și 193 de reprezentații, în 2016, în aceeași perioadă, Nottara a avut venituri de 149.500 de lei și 82 de reprezentații. „Ne-a întors înapoi zece ani”, a spus Țepuș. „Ce ni s-a întâmplat nouă este unul din cele mai importante semne că în România se poate trăi normal”, a afirmat ea, menționând că Nottara a purtat „stigmatul” bulinei roșii de risc seismic I „vreme de 20 de ani”.

După reevaluare va urma o perioadă în care, la Nottara, vor fi făcute lucrări de consolidare.

Lucrările la Teatrul Nottara includ, potrivit arhitectului Paul Ioan, consolidarea stâlpilor din zona foaierelor, ample procese de refacere a sălilor de spectacol.

După realizarea măsurilor de intervenție și consolidare, clădirea Teatrului Nottara va fi încadrată în clasa de risc seismic III, corespunzătoare construcțiilor „la care sunt așteptate degradări care nu afectează semnificativ siguranța structurală, dar la care degradările elementelor nestructurale pot fi importante”.

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat, marţi, că a primit o invitaţie de la directorul Teatrului Nottara, la un eveniment în care ar urma să se prezinte concluziile analizei făcute în cazul sediului din Bulevardul Magheru, care ar indica faptul că gradul de degradare al clădirii nu ar fi atât de mare. Primarul a spus că se va întâlni cu directorul Teatrului Nottara, însă nu renunţă la proiectul său, de a construi o clădire din materiale uşoare care să poată fi utilizată de teatrele care intră în consolidare.

Firea a precizat că Teatrul Nottara, indiferent de gradul de degradare, nu va putea să îşi desfăşoare activitatea în sediul de pe Bulevardul Magheru atât timp cât vor fi lucrări.

Am primit o invitaţie din partea doamnei director a Teatrului Nottara, la un eveniment în care vor să anunţe finalizarea analizei care s-a făcut la Teatrul Nottara şi care, din spusele doamnei director, nu ar avea un grad atât de mare de degradare şi nu ar necesita o perioadă atât de mare pentru consolidare, dar proiectul meu, pe care vi l-am anunţat, rămâne în picioare. (….) Voi discuta cu doamna director şi vom afla în ce măsură doreşte să intre să lucreze, măcar pentru un an sau doi, în această clădire pe care intenţionăm să o construim cât mai grabnic”, a spus Firea.

Ea a adăugat că în Bucureşti există necesitatea construirii unei clădiri din materiale uşoare, într-o zonă uşor accesibilă, lângă o staţie de metrou şi lângă multe staţii RATB, care să fie folosită de teatrele ce intră în consolidare pentru că au bulină roşie sau pentru că, pur şi simplu, clădirea este îmbătrânită.

Dacă conducerea Teatrului Nottara nu mai doreşte să folosească această clădire, este dreptul domniilor lor, dar cred că va fi destul de dificil să îşi desfăşoare activitatea ca instituţie culturală într-o clădire în care totuşi se lucrează”, a spus Firea. 

Cookies