Teatrul Mic, invitație la spectacolul online ”Viaţa şi moartea lui Richard 2”. Cum se pot cumpăra bilete

13 ian. 2021
20 afișări
Teatrul Mic, invitație la spectacolul online ''Viaţa şi moartea lui Richard 2''. Cum se pot cumpăra bilete

Teatrul Mic invită bucureștenii la o piesă de teatru difuzată online sâmbătă, de la ora 20. Biletele pot fi achiziționate chiar de pe site-ul teatrului.

Teatrul Mic invită publicul la un spectacol cu piesa ”Viaţa şi moartea lui Richard 2”, o montare după William Shakespeare în regia şi versiunea scenică semnate de Radu Iacoban. Piesa va fi prezentată online în 16 ianuarie 2021, la ora 20.00, iar biletele pot fi cumpărate de pe site-ul Teatrului Mic.

Anunțul Teatrului Mic

„Pentru cei care se întreabă de ce ar trebui să vadă încă o montare după un text de Shakespeare, răspundem că, spre deosebire de poveştile lui Hamlet, ale Julietei sau ale regelui Lear, Richard al II-lea – a nu se confunda cu monarhul cocoşat – debutează în spectacolul nostru ca un mare antagonist. Avem, aşadar, de-a face nu cu un rege necopt la minte, ci cu un tiran care e conştient sută la sută de efectele acţiunilor sale. Simţind că supuşii nu îl mai vor, Richard se apără atacându-i. Îi exilează, îi deposedează de averi, dar nu îi ucide. În ‘Viaţa şi moartea lui Richard 2’ nu există crime. Moartea apare doar atunci când personajele se împacă cu destinul lor. Fascinaţia conducătorilor cu apucături de dictatori nu o să dispară niciodată, dar spre deosebire de ce vedem în lumea reală, în teatru e loc de mântuire”, scrie regizorul Radu Iacoban în prezentarea piesei, pe site-ul Teatrului Mic – https://www.teatrulmic.ro/.

Premiera piesei a avut loc la 7 februarie 2018. Scenografia/costumele/video design sunt semnate de Tudor Prodan. Din distribuţie fac parte actorii Ionuţ Vişan, Tudor Aaron Istodor, Cristi Iacob, Vlad Logigan, Alexandru Voicu/Lucian Iftime, Gabriela Iacob, Cezar Grumăzescu, Andrei Seuşan.

” (…) Este un spectacol împlinit, asumat regizoral, cu multe momente remarcabile, curaj, prospeţime, bărbăţie, iar pentru cei din sală un fertil şi nimerit prilej de reflecţie. Un titlu mare pe scena unui teatru deloc Mic”, nota Răzvana Niţă în „Revista Teatrală Radio”, conform site-ului www.teatrulmic.ro.

Totodată, Nona Rapotan scria în BookHub: „Radu Iacoban a accentuat într-un mod original antiteza dintre vechi şi nou, dintre fostul rege (care, de cele mai multe ori, implicit şi de data aceasta e mai bun) şi actualul rege, cel care ajunge să-şi însuşească coroana într-un mod mai puţin creştinesc. (…) E o plimbare prin istorie ce-a făcut Radu Iacoban cu acest nou spectacol”.

***

Piesa a fost jucată de actorii Teatrului Mic şi pe scena teatrului Excelsior, în cadrul TEEN-FEST 2018, la secţiunea „REBORN CLASSICS”.

„Considerată una dintre cele mai bune lucrări ale lui William Shakespeare, piesa ‘Richard al II-lea’ poate fi considerată fie o tragedie, fie o piesă istorică, fie o dramă politică, ce reflectă un vast ciclu de evenimente dramatice care au marcat parcursul istoric şi conturarea identităţii naţionale a Angliei. Piesa aduce în prim-plan comploturile asociate luptei pentru putere, oscilaţia permanentă între loialitate şi trădare şi, nu în ultimă instanţă, ‘detronarea’ ideii de conducere monarhică, odată cu detronarea lui Richard al II-lea”, scrie site-ul https://www.teatrul-excelsior.ro/.

Totodată, în descrierea piesei, pe site-ul amintit, se arată că ea oferă spectatorului „o versiune concentrată, ‘minimalistă’, ce mizează pe impactul vizual, păstrând însă esenţa poveştii lui Shakespeare”, precizând că spectacolul reprezintă, pentru spectatorii mai tineri, „o bună oportunitate de a se familiariza cu universul shakespearian şi de a descoperi conexiunile fascinante dintre teatru şi istoria mondială”.

***

Radu Iacoban, cel care semnează regia şi versiunea scenică ale spectacolului ”Viaţa şi moartea lui Richard 2”, s-a născut la 26 septembrie 1982, în Bucureşti. A absolvit Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L.Caragiale” Bucureşti, Facultatea de Teatru, specializarea – Arta actorului, în 2005, la clasa profesorului Gelu Colceag.

În 2007 a absolvit un master în Arta actorului, tot la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L.Caragiale” Bucureşti, Facultatea de Teatru, la clasa aceluiaşi profesor Gelu Colceag. Zece ani mai târziu, în 2017, a terminat un master în Arta regizorului de teatru, la clasa profesorului Alexandru Darie, la aceeaşi instituţie şi aceeaşi facultate, menţionează site-ul https://www.teatrulmic.ro/.

Radu Iacoban a câştigat premiul pentru Cel mai bun actor la Gala HOP 2007, a avut o nominalizare pentru Cel mai bun actor în rol secundar la Premiile Gopo 2009 – pentru rolul Bughi din filmul „Amintiri din epoca de aur” (2009), în regia lui Cristian Mungiu -, iar în 2014 a fost distins, pentru „Carpathian garden”, cu Premiul pentru Cel mai bun spectacol în cadrul Festivalului de Teatru Independent UNDERCLOUD.

Între spectacolele regizate la Teatrul Mic mai amintim: „Casa cu pisici” – unde semnează şi textul (2015), „Lecţia” de Eugene Ionesco (2019).

De asemenea, a jucat în multe spectacole ale aceluiaşi teatru: „Fluturii sunt liberi” de Leonard Gershe, regia Diana Iliescu (2005); „Şi noi şi ea” de Emanuel Pârvu, regia Emanuel Pârvu (2006); „Coolori” de Peca Ştefan, regia Diana Iliescu (2007); „Jacques sau supunerea” de Eugene Ionesco, regia Florin Fatulescu (2007); „Hamelin” de Juan Mayorga, regia Claudiu Goga (2008); „Blocaj în trafic” de Bogdan Costin, regia Diana Iliescu (2009); „Google ţara mea!” de Mihaela Michailov, regia Alexandra Badea (2010); „Mantia de stele – îndrumar astrologic pentru ghicit” de Milorad Pavic, regia Nona Ciobanu (2010); „Visul unei nopţi de vară” de William Shakespeare, regia Gelu Colceag (2011); „Volpone” de Ben Jonson, regia Vlad Cristache (2013), precizează site-ul https://www.teatrulmic.ro/.

Cookies