Teatrul Bulandra va fi consolidat și restaurat, anunță Nicușor Dan. Primarul general al Capitalei spune că proiectul a obținut finanțare din PNRR

18 feb. 2023
386 Afișari
Teatrul Bulandra va fi consolidat și restaurat, anunță Nicușor Dan.  Primarul general al Capitalei spune că proiectul a obținut finanțare din PNRR
Teatrul Bulandra va fi consolidat și restaurat | Clădirea teatrului Bulandra, atunci și acum. Sursa foto: Agepres

Primarul General al Capitalei că Teatrul Bulandra va fi restaurat și consolidat. Este unul dintre cele mai importante teatre ale Bucureștiului, având o istorie de peste 70 de ani.

Teatrul va fi restaurat și consolidat cu ajutorul finanțării din PNRR.

Teatrul Bulandra, clădire cu risc seismic

Teatrul Bulandra va avea parte de consolidare seismică și renovare energetică, deoarece face parte din categoria clădirilor cu risc seismic:

Încă un proiect depus de Primăria Capitalei prin Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS) a obținut finanțare prin PNRR.

Proiectul vizează consolidare seismică şi renovare energetică a imobilului situat în Bd. Schitu Măgureanu nr. 1, sector 5, București, care adăpostește Teatrul Bulandra.

Valorea finanțării aprobate de Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice și Administrației este de 65.378.065,87 lei, conform spuselor lui Nicușor Dan.

Scurta istorie a Teatrului Bulandra

Teatrul Bulandra este o instituție publică, ce a fost înființată în anul 1947, cu numele de Teatrul Municipal.

Teatrul și-a început activitatea cu un grup format din 9 actori, aflați sub conducerea actriței Lucia Sturdza Bulandra.

În anul 1963, compania a fost redenumită Teatrul Bulandra, avându-l ca director artistic pe Liviu Ciulei. Bărbatul avea destul de multă experiență ca actor, regizor, scenarist și arhitect, ceea ce a atras o viziune deosebită asupra teatrului. Perioada directoratului său a fost asociată cu o adevărată Epocă de Aur a istoriei filmului românesc.

În 1991, Bulandra a devenit membru al Uniunii Teatrelor din Europa, iar în anii 1995 și 2008 a orgzanizat Festivalul Teatrelor din Europa, conform bulandra.ro

În luna august a anului 2002, Alexandru Darie a venit în locul lui Liviu, devenind noul director al instituției. El a format o nouă viziune cu un spectru mult mai larg de interes artistic. Următoarea perioadă a fost marcată de numeroase spectacole și reușite în dramaturgia clasică și în cea modernă.

În istoria sa de 70 de ani, Teatrul a participat la multe festivaluri și turnee, atât în România, cât și în străinătate. De-a lungul timpului, Bulandra a răspuns la numeroase invitații din partea țărilor precum: Italia, Spania, Columbia, Israel, Rusia, Ungaria, Mexic, Portugalia sau Franţa.

Teatrul a văzut aceste invitații ca pe niște oportunități. Oportunitățile erau atât reprezentarea României și a valorilor teatrului românesc în medii culturale cât mai diferite, cât și oferirea publicului străin o perspectivă teatrală cizelată.

Teatrul Bulandra a devenit Teatru al Europei

Teatrul a avut o activitate deosebită în ultimele două decade și s-a afirmat în plan internațional. Acest lucru i-a făcut pe consilierii generali ai Primăriei să voteze în umanitate desemnarea titlului de Bulandra-Teatru al Europei, conform bulandra.ro

Teatrul Bulandra București
Teatrul Bulandra București. Sursa foto: Facebook/ Nicușor Dan

Te-ar putea interesa și:

 

Cookies