Teatru şi expoziţie foto de ziua metroului din Bucureşti

de:
19 nov. 2010
0 Afișari
Teatru şi expoziţie foto de ziua metroului din Bucureşti

La staţia de metrou Unirii 1, Teatrul Masca pune în scenă trei piese, „Gardienii se întorc”, „Doamna cu căţelul” şi „Geneza”. Înainte de spectacolele de teatru, călătorii care ajung în staţia de metrou au putut asculta, începând cu ora 11, un concert de muzică medievală europeană susţinut de trupa Pontice. Aceste manifestări fac parte din proiectul „Oraş de sub oraş”, lansat în urmă cu exact şase ani printr-un parteneriat între Teatrul Masca, Primăria Bucureşti, Ministerul Culturii şi Metrorex, proiect menit să creeze din metroul bucureştean un spaţiu neconvenţional.

Tot astăzi şi tot la Unirii 1, dar seara, la ora 18.00, are loc vernisajul expoziţiei fotografice „Oraşul de sub oraş” organizate de Asociaţia Bucureştiul meu drag şi Metrorex. Expoziţia va fi una itinerantă urmând să se plimbe prin staţiile Unirii 1, Unirii 2, Universitate, Piaţa Victoriei. Mai apoi, fotografiile vor fi expuse şi în Pasajul Universităţii.

Construcţia metroului a încept în 1975, iar în 1989 cele trei magistrale ale trenului subteran bucureştean însumau 60 de kilometri. De la căderea lui Ceauşescu şi până în prezent, reţeaua a mai crescut cu 8 kilometri şi cu tot atâtea staţii. 20 de metri adâncime din cauza solului foarte dificil al capitalei.

Primul tronsonal magistralei 1 a fost dat în folosinţă pe 17 noiembrie 1979, iar în august 1989 era inaugurată şi Magistrala 3, Gara de Nord-Dristor. Magistrala fusese terminată mai devreme decât prevedea obiectivele Congresului al 13-lea al PCR care estima că cei 60 de kilometri de metrou ar fi urmat să fie gata în 1990. După 1990 s-au realizat Linia Gara de Nord – 1 mai, inaugurată în martie 2000 şi Linia Nicolae Grigorescu 2 – Anghel Salini, în noiembrie 2008.

În prezent, metroul bucureştean se întinde pe 67 de kilometri de cale dublă şi este punctat cu 49 de staţii. Distanţa medie între două staţii este de 1,5 kilometri. În fiecare zi lucrătoare, călătoresc cu metroul, în medie, circa 600.000 de persoane.

Cookies