Teatru: Învaţă-mă, Céline!

de:
09 nov. 2011
1 afișări
Teatru: Învaţă-mă, Céline!

De Maria Pacôme

Versiune românească de Lucian Giurchescu

Céline – Sanda Toma

Anna – Aurora Leonte

Nataşa – Delia Nartea

Guillaume – Marius Drogeanu

Pierre – Alexandru Conovaru

Regie: Lucian Giurchescu

Decor: Adrian Lis

Costume: Mirela Trăistaru

Maria Pacôme, actriţă şi dramaturg de origine franceză, se naşte la 18 iulie 1923 la Paris.

Petrece o parte din adolescenţă ca vânzătoare într-un magazin de pantofi. La vârsta de 18 ani intră la cursurile de actorie Simon, ajungând astfel colegă de clasă cu cea care urma să devină celebra Michele Morgan.

Se căsătoreşte în 1950 cu actorul Maurice Ronet. Din dorinţa de a nu umbri cariera soţului renunţă la scenă, hotărâtă să se dedice olăritului. Se apucă apoi de pictură, una din multiplele sale pasiuni. Divorţează după doar şase ani de căsătorie.

În tot acest timp, atracţia sa pentru profesia de actriţă n-a încetat şi astfel se întoarce pe scenă în 1958, reîncepând o carieră ce va dura decenii.

Actriţă de succes în teatru, în special în spectacole cu texte bulevardiere, devine în timp destul de cunoscută şi în cinematografie. Joacă în filme ca: Jandarmii din St. Tropez, Criza, Distratul etc…

Pentru că s-a plictisit să mai joace rolul burghezei exuberante, decide să scrie teatru, comedii, pe care le şi joacă, prima fiind… Învaţă-mă, Celine! pusă în scenă prima oară în 1977.

Urmează În Grădina Eponine (1981), Mi se spune Émilie (1985), Sânii Lolei (1987), Şi eu şi cu mine (1990), Rătăcirile Gildei Rumeur (1993), Laudă lenei mele (2002).

Durata spectacolului: 2 h 10 min (cu pauză)

Sala Studio

Cookies