De Ion Băieşu
Autorul piesei “Dresoarea de fantome”, prin parabola propusă, te obligă la o înţelegere creativă a textului său. Cu un umor cinic şi inconfundabil, Ion Băieşu reuşeşte să creeze o atmosferă tensionată între personajele piesei sale. În „castelul” unde bântuie fantomele sistemului concentraţionar, dresoarea-dictator calcă cu bestialitate, în modul cel mai aberant şi primitiv cu putinţă, totul în picioare. Ea încearcă să dreseze conştiinţe, este paranoică, crede că dincolo de orice spaţiu şi timp îşi poate afilia ideile şi principiile unei ideologii pe care o slujeşte obedient şi fără discernământ. Dresoarea îşi impune punctul de vedere chiar şi în faţa unor biete fantome. În jalnicul şi halucinantul său demers, ea se izbeşte de un paznic analfabet, devenit un fel de înger păzitor al celor ce ar urma să fie spălaţi pe creier. Este o luptă inegală între răul dezlănţuit şi binele încarcerat.
Antagonism tragic, inspirat parcă din evenimente actuale. Asasinii-dresori de constiinţe umblă printre noi în libertate, chiar la scara istoriei imediate, nu numai a celei trecute, încercând să afecteze conştiinţa şi libertatea de exprimare a individului. Fiorii reci ai răului absolut devin senzaţii cât se poate de reale. O concluzie se desprinde clar: avem nevoie fiecare de câte un paznic.
Dimensiunile timp, spaţiu şi senzaţiile tulburătoare date de textul lui Ion Baieşu, sunt liniile de forţă ale piesei.
Prin interpretarea de excepţie a piesei „Dresoarea de Fantome”, actorii crează un impact emoţional deosebit asupra spectatorului.
Regizorea Mihaela Boboc Manea propune inserarea în spectacol a unor pasaje muzicale live la chitară electrică, într-o interpretare originală, de la jazz la rock.
Soluţiile scenografice minimaliste completează tabloul general, făcând ca piesa lui Ion Baieşu să capete noi valenţe stilistice, potenţate şi de includerea în proiect a expoziţiei tinerilor artişti români Contempora.
Intrare: 10 lei