ȘTIRI

Teatru: Doamne… ce măcel!

De Yasmina Reza

Yasmina Reza s-a născut la 1 Mai 1959 la Paris. Ambii părinţi sunt evrei, familia tatălui are rădăcini în Iran, a mamei în Ungaria. Şi-a început cariera ca actriţă, a regizat, a scris romane şi scenarii, dar a devenit cunoscută în lumea întreagă ca dramaturg: Conversaţie după o înmormântare (1987), Trecând prin iarnă (1990), Artă (1994), Omul întâmplării (1995), Trei versiuni ale vieţii (2000), O piesă spaniolă (2004), Doamne… ce măcel! (2006)

Piesele sale sunt traduse în peste cincizeci de limbi şi montate pe scenele celor mai importante teatre din lume: Royal Shakespeare Company, Teatrul Almeida sau Teatrul Naţional din Londra, Berliner Ensemble şi Schaubühne Berlin, Burgtheater Vienna, Teatrul Regal din Stockholm şi în teatre renumite din Moscova şi de pe Broadway.

A obţinut cele mai prestigioase premii pentru dramaturgie: 3 premii Molière în Franţa, Premiul Laurence Olivier în Marea Britanie şi Premiul Tony în SUA, iar în 2005 a primit în Germania premiul “Die Welt“ pentru întreaga sa operă.

Textul a constituit scenariul filmului CARNAGE prezentat în 2011 la Festivalul de Film de la Veneţia, film regizat de Roman Polanski şi avându-i pe afiş pe Jodie Foster, Kate Winslet, John C. Reilly, Christoph Waltz.

In româneşte de Lucian Giurchescu

Distributia:

Véronique Houllié — Tania Popa

Michel Houllié — Marius Drogeanu

Annette Reille — Delia Nartea / Teodora Stanciu

Alain Reille — Alexandru Conovaru

Regia:

Decor: Puiu Antemir

Costume: Anca Răduţă

Asistent regie:  Radu Solcanu

Ilustraţia muzicală: Vasile Manta

Sala Radu Beligan

Bilete: 30 lei


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button