Țeapă la mare. Un bucureștean s-a dus la muncă pe litoral. A stat în picioare 12 ore pe zi, nu l-au plătit și-a pornit spre București pe jos și flâmând. 7 km a mers buimac

27 iun. 2023
13976 Afișari
Țeapă la mare. Un bucureștean s-a dus la muncă pe litoral. A stat în picioare 12 ore pe zi, nu l-au plătit și-a pornit spre București pe jos și flâmând. 7 km a mers buimac
Țeapă la mare. Un bucureștean s-a dus la muncă pe litoral. A stat în picioare 12 ore pe zi, nu l-au plătit și-a pornit spre București pe jos și flâmând. 7 km a mers buimac. Sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

Un tânăr din București a mers pe litoral pentru a munci, însă și-a luat o mare țeapă de la patronul restaurantului unde se angajase. Băiatul a muncit peste măsură, a stat în condiții mizerabile și, pe lângă toate acestea, a fost și dat afară, fără a fi plătit suficient.

Băiatul a găsit anunțul de angajare pe OLX

Sezonul estival a început pe litoral, ceea ce înseamnă că angajatorii sunt în mare căutare de persoane dornice să lucreze. Mulți tineri aleg să plece în stațiunile de pe malul mării pentru a lucra, deoarece salariile sunt mai atractive, însă și munca este pe măsură.

Acesta a fost și cazul unui tânăr din București, care a plecat în stațiunea Mamaia Nord pentru a munci în perioada verii. Băiatul a găsit, pe data de 15 iunie, un anunț de angajare pe OLX. În anunț scria că se caută personal pentru mai multe restaurante de pe litoral.

Tânărul a sunat la numărul afișat în anunț și a vorbit cu angajatorul, care i-a spus că va găsi ceva de lucru pentru el. Zis și făcut. Tânărul și-a făcut bagajele și a doua zi era deja pe litoral.

De când a ajuns, a fost pus la muncă. A muncit 12 ore în prima zi. Ulterior, a fost dus la o cazare din Mamaia Sat, unde avea o cameră de 10mp, fără hârtie igienică la baie și cu melci peste tot.

Pe 15 iunie am găsit un anunț pe OLX pentru un job. Am sunat acolo, le-am spus ce știu să fac, mi-au spus că vor găsi ceva pentru mine. A doua zi am ajuns acolo, pe 16 iunie. Ei au 3 restaurante, unul la Eforie, unul în Mamaia Nord și unul în zona Satului de Vacanță. Pe mine m-a dus în Mamaia Nord prima dată, am muncit de când am ajuns, de la 12 la 12 noaptea. Apoi, m-a dus în Mamaia Sat, acolo unde aveau cazare, o cameră de 10 mp, fără hârtie igienică la baie, erau numai melci peste tot.” a povestit băiatul, potrivit replicaonline.ro.

Restaurantul respectiv le vindea bere expirată clienților

După o noapte de stat în camera cu melci, băiatul a fost dat afară și mutat în alta, pentru că altcineva trebuia să îi la locul. După, din camera aceea, a fost mutat în mansardă, la doar două ore distanță.

În mansardă nu avea nici măcar un duș, avea doar o chiuvetă, deci, nici cum să se spele nu avea cum.

A doua zi m-au mutat în altă cameră, pentru că trebuia să vină altcineva. După două ore mă sună că trebuie să mă mut în camera de sus, în mansardă. Aveam doar o chiuvetă, și când am întrebat de duș, mi-au zis să vorbesc cu colegii să văd cum mă spăl.” a mai povestit tânărul.

A doua zi, băiatul era la muncă, pe terasă, unde au venit doi clienți nemulțumiți la el. Aceștia i-au arătat că berile servite erau expirate încă de la începutul lunii. Ulterior, după închiderea terasei, personalul restaurantului a rupt eticheta berilor pe care scria data de expirare.

Astfel, clienții au fost în continuare serviți cu bere expirată, doar că nu au fost conștienți de acest lucru.

Băiatul a fost dat afară fără explicații

În a 3-a zi de muncă, au apărut trei angajați noi, iar patronul i-a spus tânărului să „îi pună la muncă”. În ziua respectivă, toți patru au muncit câte 16 ore.

Mai mult decât atât, tânărului i se promisese un liber pe lună. Însă, când le-a transmis acest lucru celor care l-au angajat, aceștia i-au spus că „liberul e doar când dormi”.

Pe data de 19 iunie, patronul l-a sunat pe unul dintre angajați și i-a spus să îi transmită bucureșteanului să își facă bagajul, pentru că nu mai are nevoie de el.

Luni, pe 19 iunie, patronul îl sună pe unul dintre angajați să îi spună să-mi fac bagajul. Eu am crezut că iar mă mută. Peste ceva timp vine un om, de-al patronului, care mă întreabă ce mai stau acolo, că șefu’ nu mai are nevoie de mine. L-am sunat pe șefu’, îmi tot dădea ocupat, apoi a răspuns. L-am întrebat de ce m-a dat afară, și el mi-a zis că am stat degeaba.(…) A zis că-mi face contract din prima zi de muncă… nu mi-a făcut contract.” a mai spus tânărul.

„Am mers 7 km pe jos, cu 2 ghiozdane, nemâncat”

În plus, tânărul din București nu și-a primit nici măcar banii munciți. A fost nevoit să meargă pe jos 7 kilometri, pentru că nu îi ajungeau banii de întors.

El avea să-mi dea 400 de lei pentru 4 zile muncite. I-am cerut la început un avans de 75 de lei, m-am rugat mult de el să-mi dea banii ăștia, și mai rămăsese să-mi dea 325 de lei. Mi-a dat doar 120 de lei, i-am zis să-mi dea și restul de bani, mi-a zis că dacă nu plec mai repede nu o să iasă bine. Nu aveam bani suficienți să merg până acasă, găsisem un ridesharing, dar la 15 km de mine, am luat-o pe jos, că nu mai îmi rămâneau bani pentru transport. Am mers 7 km pe jos, eram cu 2 ghiozdane, nemâncat, nu mai puteam… ei au promis 2 mese pe zi, mâncam doar ouă prăjite. Eu postasem pe o rețea de socializare dacă are cineva drum către București, și m-a sunat un băiat, care a venit și m-a luat după ce am mers bucata aia de drum pe jos, spre norocul meu, el fusese client cu o zi înainte la terasă, m-a recunoscut și a zis să mă ajute.” a povestit bucureșteanul.

În concluzie, toată această experiență pe litoral a fost o mare țeapă pentru tânăr.

Te-ar putea interesa și:

Cookies