Teama de încă o generație pierdută | Primarul de sector din București care susține redeschidere școlilor, restaurantelor și teatrelor

30 nov. 2020
84 Afișari
Teama de încă o generație pierdută | Primarul de sector din București care susține redeschidere școlilor, restaurantelor și teatrelor

​Primarul sectorului 2, Radu Mihaiu, e convins că școlile, restaurantele și teatrele ar putea fi redeschise în condițiile în care se respectă măsurile de siguranță sanitară. Invocă drept soluție-argument Piața Obor, care a rămas deschisă după ce toată lumea s-a implicat și adaptat.

Într-o postare pe contul său de Facebook, primarul sectorului 2 vorbește despre nevoia de a reîcepe să trăim viața normală, așa cum o știam înainte de pandemie:

Radu Mihaiu spune: “Avem nevoie de comunicare ca să găsim soluții punctuale care să ne permită să ne reluăm viața normală. Restaurantele ar putea fi deschise cât timp pot asigura o distanțare suficientă și o ventilare a aerului eficientă. Discuțiile avute cu reprezentanții din industrie confirmă că se poate dacă există voință politică. Am putea să ne bucurăm de teatru sau alte spectacole dacă atât organizatorii cât și spectatorii și-ar asuma anumite responsabilități. Și cel mai important, școala ar putea fi redeschisă. Așa cum în multe alte țări europene se întâmplă deja.

“Copiii au nevoie de socializare, am avut destule generații de sacrificiu”

Nu putem merge înainte pe termen nedefinit cu o școală incompletă. Copiii au nevoie de socializare, de un program variat și au nevoie să fie parte din comunitate. Am avut deja generații de sacrificiu trecând prin perioada de tranziție. E suficient. Nu ne permitem să punem în pericol viitorul și dezvoltarea elevilor de acum. Putem deschide școlile dacă ne implicăm și avem încredere unii în ceilalți. Putem reorganiza orarul astfel încât să limităm neajunsurile la minim, dar în același timp să ținem cursurile în siguranță. Chiar și câteva ore petrecute la școală ar putea ajuta noile generații să treacă mai ușor peste această criză.

„Copiii au nevoie de socializare, de un program variat și au nevoie să fie parte din comunitate. Am avut deja generații de sacrificiu trecând prin perioada de tranziție. E suficient.”

În același timp avem nevoie de testare cantitativă și rapidă, pentru a opri din timp posibilele focare. Avem nevoie să ne protejăm zi de zi astfel încât să limităm presiunea pe sistemul medical. Restricțiile suplimentare trebuie să fie aplicate doar în zonele cu probleme, punctual și țintit. Fără a da peste cap activitatea din domenii întregi. E nevoie de solidaritate și curaj, iar eu am încredere că și România poate. Din nefericire, această pandemie a venit peste o situație politică precară. Subiectul crizei de sănătate a fost politizat. Diverși actori politici au încercat și continuă să capitalizeze electoral situația dificilă în care ne aflăm, iar asta ne trage în jos pe toți. Aparent toată lumea e în expectativă și așteaptă rezultatul alegerilor de la sfârșitul săptămânii. Iar asta în sine e un eșec al decidenților.”

OMS: Nu ne permitem o generație pierdută din cauz COVID-19

În noiembrie, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a pledat joi menţinerea școlilor deschise sau, după caz, pentru redeschiderea lor. OMS cosideră că se poate evita carantina dacă sunt sporite măsurile de protecţie. „Trebuie să asigurăm educaţia pentru copiii noştri”, a declarat directorul pentru Europa al OMS, Hans Kluge. El argumenta: „Copiii şi adolescenţi nu sunt vectori principali ai contagierii, iar măsura închiderii şcolilor nu este eficientă.” Kluge mai declara că izolările impuse reprezintă „o pierdere de resurse” care provoacă multe efecte secundare, precum daune aduse sănătăţii mintale sau creşterea episoadelor de violenţă domestică.

La începutul verii, un studiu IRES arăta că numărul elevilor fără acces sau cu acces limitat la laptop, tabletă, desktop e de peste 900.000, adică de aproape 4 ori mai mare decât evaluarea Ministerului Educației. Practic, acești copii nu au acces la educație.

 

Cookies