ARHIVA B365

Te pregătești pentru inspecția ITP? Iată la ce ar trebui să te aștepți

Vor fi verificate anvelopele pe un stand de frana, vor fi verificate emisiile de noxe al vehiculului, aspectul general al acestuia, precum și o serie de alte detalii tehnice, iar toate acestea trebuie să întâlnească standardele stabilite de autorități pentru ca automobilul să treacă ITP-ul.

Tocmai de aceea, e foarte important să știi dinainte ce te așteaptă în cadrul unei astfel de inspecții, cu atât mai mult dacă ai devenit șofer recent și nu ai mai trecut prin asta până acum. Iată cum te poți pregăti din timp pentru inspecția tehnică periodică și la ce ar trebui să te aștepți în cadrul acestui proces:

 Verificarea documentației

 Orice verificare ITP începe de la documentație. Înainte ca mașina ta să fie urcată pe un elevator auto și să înceapă inspecția tehnică, va trebui să treci de această fază. Pentru asta va trebui să pregătești următoarele documente:

  • Certificatul de înmatriculare, emis de Poliția Rutieră;

  • Cartea de Identitate a Vehiculului, emisă de R.A.R. (alternativ, autorizația provizorie de circulație sau dovada înlocuitoare a certificatului de înmatriculare, emisă de autorități și completată cu toate datele necesare identificării); pentru proprietarii cu mașini achiziționate în leasing sau deținute de societăți comerciale, este acceptată și o copie a cărții de identitate a automobilului, ștampilată, pe care să fie exprimată mențiunea „conform cu originalul”;

  • Asigurarea R.C.A.;

  • Cartea de identitate a persoanei care se prezintă cu vehiculul la inspecție.

De menționat este faptul că automobilul poate fi adus la inspecție de către orice persoană, indiferent dacă este sau nu proprietarul mașinii. Atâta vreme cât tu sau cel care urmează să se prezinte cu vehiculul la stația ITP prezintă toate documentele listate mai sus, etapa de verificare a documentației ar trebui să decurgă rapid și ușor.

Verificarea tehnică

Aceasta este etapa prin care automobilul tău va fi verificat din punct de vedere tehnic, din punct de vedere al funcționalității și siguranței. Cu toate acestea, este important să acorzi atenție și aspectului mașinii, asigurându-te că atât interiorul, cât și exteriorul caroseriei sunt curate și bine întreținute.

În primă fază se va face identificarea automobilului, verificându-se seria caroseriei și a motorului, urmând verificarea aspectului său general. Aici se caută în principal urme de accidente, piese și echipamente ce lipsesc sau nu se află în conformitate cu standardele și normele stabilite de către autorități.

Urmează apoi verificarea tehnică propriu-zisă, în care se va pune mult accent pe aspectele ce țin de siguranța mașinii în trafic, fie că e vorba de anvelope, sistemul de frânare sau de direcție, starea parbrizului și a sistemului său de curățare, nivelul de rugină prezent pe caroserie, sistemul electric și de iluminat, centurile de siguranță, bujiile și martorii de bord (luminile de avertizare). De asemenea, este verificată și prezența și starea unor consumabile cum ar fi nivelul și vechimea uleiului și a antigelului.

Procesul de verificare ITP poate fi unul simplu, rapid și eficient, însă pentru asta e important să te asiguri din timp că vehiculul tău întâlnește toate standardele necesare, iar dacă este cazul, să iei măsuri din timp pentru remedierea aspectelor neconforme. Totodată, e bine să nu aștepți până în ultimul moment pentru a te prezent cu mașina pentru această inspecție. Astfel, în cazul unei respingeri, vei avea suficient timp pentru a remedia problemele semnalate, înainte de o nouă inspecție.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button