Te-am citit printre morminte. La Cimitirul Bellu poți citi operele scriitorilor care-și fac veacul în cel mai nobil loc cu verdeață din București

19 mai 2022
1066 Afișari
Te-am citit printre morminte. La Cimitirul Bellu poți citi operele scriitorilor care-și fac veacul în cel mai nobil loc cu verdeață din București
Te-am citit printre morminte. La Cimitirul Bellu din București poți citi operele scriitorilor care-și fac veacul în cel mai nobil loc cu verdeață din oraș

Mare și frumoasă mai este „grădina de suflete” a Baronului Barbu Bellu și nimeni nu-i mai sare gardul, Ooo zădărnicie a zădărniciilor, că totul este zădărnicie și goană dupa vânt, cum bine ne învață Eclesiastul. Cimitirul Șerban Vodă, cunoscut drept Cimitirul Bellu din București, poartă numele baronului Barbu Bellu, cel care, în anul 1852,  a donat terenul municipalității. Pantheonul Bucurescilor ascunde povești romantice și legende despre viața celor adormiți întru Domnul, personalități care au marcat istoria și cultura românilor. De curând, pe aleile scriitorilor au apărut câteva cutii cu cărți, pentru ca vizitatorul romantic să poată citi operele celor duși, chiar lângă căpătâiul lor. Ce poate fi mai înțelept și mai contemplativ?

cimitirul, bellu
Cimitirul Bellu, mormântul lui George Bacovia. Foto credit „Călător prin România”.

Ansamblul Arhitectonic Bellu, veritabilă expoziție de artă funerară în aer liber, a fost înscris în anul 2010 pe Lista Monumentelor Istorice. „Cimitirul Bellu-Muzeu în aer liber” este numele unui proiect de suflet, gândit și realizat de Asociația Călător prin România, o puteți descoperi la adresa travellerinromania.com. Ei sunt viii care vor să schimbe percepția pe care o avem despre Cimitirul Bellu.

iulian si călina, asociatia, calator, prin, romania
Iulian Tănașcu lucrează în domeniul energiei, iar Călina Iuliana este business developer in cadrul Asociației ; lucrează la o companie producatoare de echipamente de foraj,. Foto credit Iulian Tănascu.
calator, prin, romania
Robert Costache lucrează la Primăria Municipiului Giurgiu, este consilier si vicepresedinte interimar. Foto credit Iulian Tănascu.

Cine sunt viii care au scos din uitare morții solemni, cu ajutorul smartphone-urilor, în anul 2022

Asociația Călător prin România este compusă din Iulian, Iuliana și Robert, trei tineri pasionați de istorie, de cultură și de arhitectură care îsi doresc să conserve, să promoveze și să scoată din uitare numele și mormintele celor care au construit România modernă. Este felul lor de a face cimitirul mai prietenos cu orașul. Iulian Tănașcu lucrează în domeniul energiei, Călina Iuliana este business developer în cadrul Asociației și lucrează la o companie producatoare de echipamente de foraj, iar Robert Costache lucrează la Primăria Municipiului Giurgiu. Ei sunt viii care scot din uitare morții, cu ajutorul smartphone-urilor, cei care au conceput o hartă digitală a locurilor de veci din Cimitirul Bellu, cu informații despre răposații iluștri.Vedeți harta aici: travellerinromania.com/cimitirulbellu.

carti, bellu
Din luna mai, 2022, lângă locurile de veci ale poeților și scriitorilor români au apărut mini-biblioteci.

Tinerii au cumpărat cărțile din banii lor, volume nou-nouțe pentru memoria scriitorilor

Din luna mai, 2022, lângă locurile de veci ale poeților și scriitorilor români au apărut mini-biblioteci. Cum ar veni, te duci la Bellu, stai lângă mormântul lui Eminescu pe bancuță, de pildă, și dacă ai chef, poți să meditezi și să citești „O mamă, dulce mamă” sau „Cu mâne zilele-ti adaogi, / Cu ieri viața ta o scazi / Și ai cu toate astea-n față / De-a pururi ziua cea de azi / Când unul trece, altul vine / În astă lume a-l urma / Precum când soarele apune/ El și răsare undeva”. Tinerii de la Asociația Călător prin România au cumpărat cărți noi-nouțe, cu bani din buzunarul lor, și ne pun la dispoziție o hartă digitală cu poziția locurilor de veci în care s-au mutat artiștii, boierii, scriitorii, tot ce a avut România mai bun și mai luminat în ultimul secol.

bellu
Doamna cu Umbrelă. Foto credit Iulian Tanascu.

„Povestea reading spot-urilor din Bellu a venit ca urmare a documentării pe care am făcut-o”

Constantin Iulian Tănașcu: ”Cimitirul Bellu este mai mult decât un simplu loc în care mergem pentru a ne reculege la mormântul unei rude. Cimitirul Bellu este un veritabil muzeu în aer liber, unde Arta și Istoria se împletesc și creează un mediu perfect pentru iubitorii de patrimoniu. Povestea reading spot-urilor din Bellu a debutat ca urmare a documentării pe care am făcut-o. În cadrul cimitirului am găsit cel puțin patru zone în care sunt îngropați scriitorii. De foarte mulți dintre aceștia nu știam nimic până să îi documentăm, iar după aceea nu ne-am mai putut desprinde de operele lor”. 

Cimitirul Bellu, ansamblu de arhitectură funerară. Foto credit Iulian Tănascu.

„Ne-am zis: cum ar fi să transformăm zonele unde sunt locurile de veci ale scriitorilor în reading spots?”

Constantin Iulian Tănașcu: „De fapt, mormintele unor mari scriitori zac în anonimat, chiar dacă o parte a locurilor de veci sunt vizitate de către turiști sau de oameni care au rude îngropate în cimitir. Ne-am pus întrebarea cum ar fi să transformăm zonele unde sunt locurile de veci ale scriitorilor în reading spots, unde vizitatorii să ia o carte dintr-o zonă special amenajată și să se așeze pe o bancă și să citească? Răspunsul la această întrebare s-a concretizat într-un mic proiect, parte a marelui proiect de transformare a Cimitirului Bellu într-un muzeu în aer liber. Practic, pentru a testa ideea reading spot-urilor într-un cimitir, am început cu o singură căsuța, instalată în prima zona a marilor scriitori Eminescu, Caragiale, Slavici, etc și care cuprinde sapte cărți”.

„Să fie istorie, să fie cultură”

Constantin Iulian Tănașcu”Încă din primele momente de la implementare (de la așezarea căsuței) niște tineri care au venit în zonă, au luat o carte și au început să citească pe o bancă, lângă mormântul lui Eminescu. Acest lucru ne-a bucurat enorm și ne-a dat încredere să continuăm cu transformarea tuturor zonelor cu morminte ale scriitorilor, în reading spots. Singura regulă existentă este ca, odată ce au terminat vizitatorii de citit, să așeze cartea la loc în zona specială, pentru ca și alte persoane să se bucure de ea”. 

bellu
Cimitirul Bellu, ansamblu de arhitectură funerară. Foto credit Iulian Tănascu.
„În curând vom începe și montarea plăcuțelor cu cod QR, prin care poți să afli, direct de pe telefon, tot ceea ce vrei să afli despre personalitățile de la Bellu”

Constantin Iulian Tănașcu : „În curând vom începe și montarea plăcuțelor cu cod QR, prin care poți să afli direct de pe telefon, tot ceea ce trebuie să știi despre o personalitate. Acolo unde există înregistrări, pe lângă fotografii, poți auzi compoziții ale artiștilor sau vocea lor. Ne-am gândit și la nevăzători și o să avem un audio-guide, care va putea sa fie accesat foarte ușor din interfață. Istoria nu trebuie să întâmpine bariere, motiv pentru care fiecare text o să fie tradus în toate limbile pamântului. Să fie istorie, să fie cultură”.

Proiectul a fost implementat cu acordul și sprijinul Administrației Cimitirelor și Crematoriilor Umane din București iar din echipă fac parte Constantin-Iulian Tănașcu, Călina Iuliana-Andreea, Robert Andrei Costache și Anfile Damian, reprezentant al Cimitirului Bellu.

 

Cookies