Taxiuri din Bucureşti, adevărate bombe pe roţi. Ce a descoperit Brigada Rutieră

de:
07 iul. 2019
1 afișări
Taxiuri din Bucureşti, adevărate bombe pe roţi. Ce a descoperit Brigada Rutieră

Pentru a fi evitate accidentele cauzate de defecțiunile tehnice ale mașinilor, în perioada 3–5 iulie în intervalul orar 22.00-06.00, Brigada Rutieră a efectuat verificări în colaborare cu specialiști din cadrul Registrului Auto Român. Verificările au vizat șoferii care efectuează transport public de persoane în regim de taxi/închiriere.

Pe parcursul acțiunii s-a urmărit starea tehnică a mașinilor, prin verificarea: sistemului de reducere a zgomotului și a emisiilor poluante, în special pe timpul nopții; sistemului de frânare; mecanismului de direcție; instalației de iluminare/semnalizare și echipamente electrice; existenței și autenticității seriilor/numerelor de identificare ale vehiculelor; vizibilității și legalitatea montării și utilizării luminilor de altă culoare sau intensitate, dispozitivelor ori accesoriilor de avertizare, decât cele omologate; sistemului de rulare (punți, roți, anvelope și suspensie); corectitudinii datelor din certificatul de înmatriculare și concordanța acestora cu datele și caracteristicile tehnice ale vehiculelor; deținerii inspecției tehnice periodice și valabilitatea acesteia; aplicării tratamentelor chimice sau a foliilor pe parbriz, luneta sau pe geamurile laterale, cu excepția celor omologate și/sau certificate de către autoritatea competentă și care sunt marcate corespunzător.

„Totodată, polițiștii rutieri au controlat autovehiculele care efectuează transport public de persoane în regim de taxi/închiriere cu conducător auto, context în care au verificat dacă dețin documentele prevăzute de legislația incidentă domeniului transportului public de persoane în scopul eliminării pirateriei și descurajării practicilor ilicite din acest domeniu. Astfel, au fost controlate peste 250 de autovehicule și au fost aplicate 102 sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 45.000 lei. Din totalul sancțiunilor 25 au fost aplicate pentru defecțiuni ale sistemul de evacuare a noxelor, 45 pentru alte defecțiuni tehnice, 21 pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi și în regim de închiriere și 11 pentru alte abateri de la normele rutiere”, se arată într-un comunicat al Poliției Capitalei.

Având în vedere că în ultima perioadă tot mai multe vehicule poluează fonic, urmare modificărilor neomologate aduse sistemului de evacuare al autovehiculelor, în cadrul controalelor efectuate în trafic au fost verificate cu preponderență acest gen de vehicule, arată poliția.

În cadrul contralelor, a fost depistat un șofer care, la momentul prelevării analizei, avea o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge. Totodată, a fost reținut, pe parcursul raziei, un permis de conducere pentru conducerea unui autovehicul pe drumurile publice sub influența băuturilor alcoolice și au fost retrase 25 de certificate de înmatriculare pentru defecțiuni tehnice majore.

„De asemenea, au fost depistați 3 conducători auto care efectuau transport contra cost de persoane în regim de taxi fără autorizație valabilă, în aceste situații s-a dispus pe lângă sancțiunea amenzii contravenționale și măsura complementară a suspendării dreptului de utilizare a vehiculului pentru o perioadă de 6 luni prin reținerea certificatului de înmatriculare și a plăcuțelor cu numărul de înmatriculare”, mai arată sursa citată.

Exemple:

1. Un bărbat în vârstă de 32 ani a condus un autoturism pe Calea Moșilor, sub influența băuturilor alcoolice. A fost testat cu aparatul alcooltest, care a indicat o valoare de 0,43 alcool pur în aerul expirat. În cauză s-a întocmit dosar de cercetare penală în conformitate cu prevederile art.336 alin.3 CP.

2.Un bărbat în vârstă de 22 de ani, care se deplasa cu un autovehicul pe bd. Libertății din municipiul București, la controlul efectuat de polițiștii rutieri în colaborare cu inspectorii RAR, s-a constatat că autovehiculul avea montate anvelope cu dimensiuni mai mari față de cele prevăzute în cartea de identitate, respectiv avea efectuate modificări neomologate sistemului de evacuare a noxelor. Bărbatul a fost sancționat contravențional și i-a fost reținut certificatul de înmatriculare.

3. Un bărbat în vârstă de 67 ani care se deplasa pe bd. Regina Elisabeta a fost depistat de polițiștii rutieri în timp ce efectua transport de persoane în regim de taxi fără a deține pentru acesta autorizație valabilă. Șoferul autoturismului a fost sancționat cu amendă contraventională iar ca măsură complementară s-a dispus suspendarea dreptului de utilizare a vehiculului pentru o perioadă de 6 luni, prin reținerea certificatului și a plăcuțelor cu numărul de înmatriculare.

Cookies