ESENTIAL

Taximetristul turmentat

Că tot se vorbeşte despre întâmplarea oribilă cu taximetristul ucis, am scris pe Voxpublica că ar fi cazul, poate, să se discute puţin şi despre reglementarea mai strictă a taximetriei. În fine, despre asta puteţi citi aici. Acum aş vrea să aduc drept argument la ideea ca taximetriştii ar trebui să poată profesa după reguli mult mai stricte o povestioară, petrecută acum vreo doi ani. Nu e singura amintire cu taximetrişti, asta e clar, dar e cea mai bine întipărită în minte.  Era weekend, am făcut comandă, am coborât. Minutele treceau, taxiul meu, dispărut în misiune. Sun, o întreb pe operatoare de sănătatea şoferului, într-un târziu apare. Supriză, o doamnă ocupa bancheta din spate, pe care mă pregăteam să mă îngrămădesc. Îl întreb pe şofer, iar el răspunde nesigur (citez din amintire, fără să înfloresc):

-Me scuzaţi, da’ doamna era singură…e noapte şi a făcut semn. Nu puteam să o las…

Ok, mă urc în faţă, în fond am de mers puţin, până la Universitate. Chiar decid să fiu amabil, aşa că o întreb pe doamană, care nu mai contenea cu scuzele, und emerge. Pe Moşilor, aflu. Perfect, e în drum. Taximetristul deschide şi el gura, moment în care mă loveşte un damf de alcool. Nu zic nimic, poate mi se pare. Porneşte, ajungem pe bulvard (Cantemir). Taximetristul stă aplecat peste volan, cu ochii mijiţi degeaba, că tot  pe două benzi merge. O calcă zdravăn, nu carecumva să rateze roşul din faţa magazinului Unirea. Între timp, încearcă să facă niscaiva conversaţie, dar e clar că îi este mai greu să articuleze decât să conducă. Mă uit după centură, dar maşina este un hârb de Dacie, obiectul e doar de decor. Mă întorc spre doamna din spate. Pe faţă i se citeşte înzecit regretul că mi-a luat taxiul. Un stop, am răgazul să-l întreb pe taximetrist dacă a consumat ceva.

-Domnu’, aţi băut?

-Eu? Noooooo…

Parcă îmbufnat, porneşte în trombă, taie trei benzi, să facă dreapta, pe Carol. Plătesc, îi urez baftă doamnei, după care sun la firmă (îmi pare rău că nu îmi mai amintesc care era), să le spun că şoferul lor e beat. Operatoarea mi-a spus să sun a doua zi, să fac o sesizare. Mi-a dat şi un număr de telefon, chiar.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button