Taxa pe stâlp trebuie plătită până pe 26 mai. Cum se aplică – norme de aplicare taxa pe stâlp

de:
22 mai 2014
1 afișări
Taxa pe stâlp trebuie plătită până pe 26 mai. Cum se aplică - norme de aplicare taxa pe stâlp

Persoanele juridice trebuie sa plateasca, incepand cu 1 ianuarie 2014, un impozit de 1,5% pentru constructiile neimpozitate, conform OUG nr. 102/2013, care a fost publicata in Monitorul Oficial in 15 noiembrie 2013. Acest impozit a fost denumit de catre mediul de afaceri „taxa pe stalp”, pentru ca permite taxarea oricarui tip de imobil, in anumite conditii, scrie avocatnet.ro.

Contribuabilii trebuie sa calculeze si sa declare impozitul pe constructii, pana la data de 25 mai, inclusiv, a anului pentru care se datoreaza impozitul. Plata se efectueaza in doua rate egale, pana la data de 25 mai si de 25 septembrie, inclusiv, a anului pentru care trebuie achitat. In conditiile in care in acest an 25 mai este duminica, ei pot sa-si indeplineasca aceasta obligatie, pentru prima data, pana luni, 26 mai 2014.

Pentru a putea implementa noul impozit, care a iscat numeroase discutii intre consultantii fiscali si contabili, guvernantiii au lansat in dezbatere publica pe 8 mai, un proiect de hotarare de Guvern pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal, care cuprinde implicit normele privind punerea in practica a acestui impozit.

Ce tip de constructii vor fi impozitate?

In OUG nr. 102/2013 se subliniaza ca persoanele juridice vor trebui sa achite noul impozit pentru constructiile prevazute in grupa 1 din Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe, aprobat prin HG nr. 2.139/2004, respectiv unele dintre urmatoarele:

centrale hidroelectrice, centrale termoelectrice si nuclearo – electrice;
statii si posturi de transformare, statii de conexiuni;
piste si platforme;
sonde de titei, gaze si sare;
rampe de incarcare – descarcare;
cosuri de fum si turnuri de racire;
iazuri pentru decantarea sterilului, helestee, iazuri, bazine;
ecluze si ascensoare;
baraje, jgheaburi pentru piscicultura;
infrastructura transport feroviar, infrastructura drumuri: alei, strazi, autostrazi, cu toate accesoriile necesare (trotuare, borne, semne de circulatie, marcaje, etc), linii si cabluri aeriene de telecomunicatii (stalpi, circuite, cabluri, traverse, console);
platforme, turnuri si piloni metalici pentru antene de radiofonie, telefonie mobila, radio, tv;
constructii pentru transportul energiei electrice;
lacuri artificiale de acumulare si canale de irigatii.

Mai multe pe romaniatv.net. 

Cookies