TAXA PE CULTURĂ. Parlamentarii au hotărât ca timbrul cultural să rămână la 2%

de:
21 feb. 2015
0 Afișari
TAXA PE CULTURĂ. Parlamentarii au hotărât ca timbrul cultural să rămână la 2%

TAXA PE CULTURĂ. Proiectul de Lege privind instituirea timbrului cultural a fost iniţiat de 84 de deputaţi şi senatori din mai multe partide, printre care PSD, PNL, PDL, PP-DD şi UDMR, şi a fost adoptat de Senat pe 8 decembrie 2014.

Pe 15 decembrie 2014, proiectul de Lege a fost prezentat în Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor, iar pe 3 februarie a primit aviz de la Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi.

TAXA PE CULTURĂ. Federaţia Editorilor din România s-a arătat revotată de propunerea legislativă. Conform FER, publicul cu venituri medii și reduse și părinții cu copii școlarizați ar fi fost principalii afectați de această taxă care, potrivit estimărilor, ar fi dus la creșterea în medie a prețului cărților cu 7%-10%. Un timbru de acest fel este singular în rândul statelor membre UE, potrivit informațiilor furnizate de Federația Europeană a Editorilor (FEP), dar și în rândul membrilor Asociației Internaționale a Editorilor (IPA).

Mai mult, peste 1.300 de persoane și-au anunțat participarea la protestul Nu vrem taxă pe cultură! Vrem taxă pe prostie!, iar 120 de persoane au anunțat că este posibil să participe.

„Propunerea legislativă arată că, în vederea susţinerii şi dezvoltării culturii naționale în diversele ei forme de exprimare artistică: literatură, cinematografie, teatru, muzică, folclor, arte plastice, arhitectură, divertisment, în scopul protejării şi conservării moştenirii culturale, dezvoltării creativităţii contemporane, promovării valorilor culturale, se instituie timbrul cultural.

TAXA PE CULTURĂ. ‘Timbrul cultural se aplică pe fiecare bilet de intrare la orice spectacol, indiferent de modul de punere în vânzare a acestora, şi/sau pe fiecare produs cultural, indiferent de modul de prezentare şi de comercializare a acestora, fizic sau virtual (pe internet)’, se arată în propunerea legislativă”, scriu organizatorii protestului pe pagina de Facebook.

Cookies