Taxa de dezvoltare urbană din Sectorul 4 va fi atacată în instanță. Președinte REPER București: „Este absolut ilegală, vom cere anularea ei”

10 ian. 2025
1755 afișări
Taxa de dezvoltare urbană din Sectorul 4 va fi atacată în instanță. Președinte REPER București: „Este absolut ilegală, vom cere anularea ei”
Taxa de dezvoltare urbană din Sectorul 4 va fi atacată în instanță. Președinte REPER București: „Este absolut ilegală, vom cere anularea ei” | Sursă foto: Mobilitate Urbana Sector 4 - Facebook

Consilierii REPER vor să atace în instanță taxa specială de dezvoltare urbană pentru posesorii de mașini din Sectorul 4 al Capitalei ce nu dețin un loc de parcare, adoptată în decembrie 2024 de către consilierii locali ai primăriei. Totodată, consilierii REPER vor să inițieze și o petiție pentru cetățenii din sector, nemulțumiți de introducerea acestei noi taxe, în valoare de 540 de lei.

Președintele REPER București, deputat în Parlamentul României, Cătălin Teniță, a declarat, pentru News.ro, că este o taxă ilegală. El a menționat că, în primă fază, se va cere suspendarea taxei, apoi anularea ei.

Taxa de dezvoltare urbană din Sectorul 4 va fi atacată în instanță: „Este absolut ilegală”

Taxa specială pentru dezvoltare urbană, inițiată de Primăria Sectorului 4 și votată în decembrie 2024, a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2025 și va fi aplicată pe o perioadă de zece ani.

Taxa trebuie plătită de către deținătorii de autovehicule, aflați în evidențele Direcției Generale de Impozite și Taxe Locale Sector 4, care nu au parcare, în proprietate sau în folosință pe durata întregului an calendaristic, iar valoarea ei este de 540 de lei/an/autovehicul.

Hotărârea mai prevede că, dacă un proprietar de autovehicul dobândește un loc de parcare în cursul anului, acesta este obligat să achite taxa proporțional cu perioada în care nu a deținut un loc de parcare.

Președintele REPER București, deputatul Dragoș-Cătălin Teniță, a declarat pentru News.ro că această taxă este „absolut ilegală” și că va fi atacată în instanță de către consilierii locali ai formațiunii.

După cum știți, noi am atacat și cealaltă taxă de la sectorul 4, cea de salubritate. Domnul Băluță este foarte doritor de taxe. Și după cum știți, anul trecut, el a mărit foarte mult taxa de gunoi, și pe aceasta am atacat-o și încă ne judecăm. Iar pe cea cu privire la parcarea fără loc de parcare, urmează să o atacăm în instanță. (…)

Avem o mică, să zicem, dilemă tehnică, pentru că vrem să o suspendăm, cel puțin, în primă instanță, până când se judecă efectiv. Acțiunea o vor iniția consilierii REPER de la sectorul 4, pentru că în cazul celeilalte taxe contestate în instanță, cea de gunoi, în primă instanță ni s-a spus că nu avem calitate procesuală, ca partid, iar acum suntem în apel.

Teniță spune că motivul pe care-l vor invoca în cazul „așa-zisei taxe de dezvoltare urbană” este legat de faptul că e o taxă care „nu are contraprestație”.

Pe Codul Fiscal, la secțiunea taxe locale/municipale, consiliile locale pot pune taxe suplimentare (speciale) dacă furnizează niște contraprestații cetățeanului. Adică dacă furnizează un loc de parcare sau, nu știu, altceva, în schimb. Nu poți să spui «furnizăm ideea generală de bine în viitor». Aia e de natura impozitului, nu a taxei. Taxa presupune o contraprestație efectivă a celui care o plătește.

Președintele REPER București mai spune că taxa presupune, în principiu, că „cel care o plătește poate să o și refuze”.

Adică tu primești o taxă dacă, nu știu, scoți un document, dar dacă nu scoți un document, nu vei plăti taxa asta. Pe Codul Fiscal, această taxă este o taxă absolut ilegală. Pentru că, repet, diferența între impozit și taxă este că taxa presupune o contraprestație efectivă celor care o solicită. Adică te duci la primărie și ceri să-ți dea deva în schimb. Și atunci, tu plătești o taxă. Dar nu poți să spui: «toți oamenii care sunt blonzi plătesc taxa de sectorul 4 de blond. Sau toți oamenii care au mașină și n-au parcare, în cazul acesta.

Te-ar mai putea interesa și:

Cookies