Taxa de cogenerare din facturile de electricitate se dublează din 2015

de:
24 dec. 2014
0 Afișari
Taxa de cogenerare din facturile de electricitate se dublează din 2015

Taxa, plătită de toţi consumatorii de electricitate din România, ajunge din nou la nivelul contestat de marea industrie, scrie economica.net.

Valoarea contribuţiei pentru cogenerarea eficientă va fi de 18,1 lei/MWh, de la 1 ianuarie 2015, potrivit unui ordin al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei. În acest moment, valoarea contribuţiei pentru cogenerarea eficientă este de 9,9 lei/MWh, stabilită la data de 20 iunie, tot prin ordin al ANRE şi intrată în vigoare la 1 iulie 2014. Tariful nu conţine TVA.

Aşadar, de la începutul anului viitor, valoarea acestei contribuţii este cu 83% mai mare. Contribuţia este plătită de toţi consumatorii de energie electrică şi este evidenţiată separat în facturi. Pentru o factură lunară de 100 kWh, această contribuţie creşte teoretic factura lunară cu circa 1 leu, de la 1,22 lei la 2,24 lei. Pentru consumatorii casnici valoarea nu este mare, dar altfel se pune problema pentru marii consumatori industriali. Alro Slatina, de exemplu, la un consum de 3 TWh anual, are de achitat o nota de plată suplimentară de 30 de milioane de lei. 

Cookies