„Taxa Băluță” ajunge – previzibil – și la mașinile de epocă din București, mai exact din sectorul 4.
Proprietarii vehiculelor de patrimoniu, care ne bucură la Retroparade, ar putea să plătească și ei taxa de dezvoltare urbană în valoare de 540 de lei pe an sau o taxă de utilizare a domeniului public, deși nu-și țin bijuteriile de epocă în stradă.
Cei mai afectați vor fi colecționarii de mașini istorice, deținătorii unor colecții mai ample, urmează să achite și 5.000 de lei pe an.
Până acum, Primăria Sectorului 4 București, Primăria municipiului Giurgiu și cea a orașului Constanța au anunțat impunerea unor noi regulamente de taxare a tuturor vehiculelor, fără să facă excepție pentru cele de epocă.
Retromobil Club România face un apel către primarii municipiilor și membrii Consiliilor Locale pentru recunoașterea statutului special al vehiculelor istorice ca obiecte de patrimoniu cultural mobil, cu importanță pentru identitatea locală, care trebuie protejate.
Retromobil cere scutirea vehiculelor istorice de la plata taxelor de dezvoltare urbană sau a oricăror alte taxe locale care ar putea împovăra financiar proprietarii și ar afecta negativ eforturile de conservare.
Mai jos, interviu cu Șerban Cornaciu, vicepreședinte Retromobil Club România.
De asemenea, se arată într-o scrisoarea deschisă, Retromobil Club România cere modificarea regulamentelor deja emise și sprijinirea inițiativelor locale care promovează conservarea și restaurarea vehiculelor istorice.
Șerban Cornaciu: Prin acest apel încercăm să amintim un lucru care apare recurent în istorie. În momentul în care societatea traversează o perioadă grea, cu foarte multe provocări politice și sociale, cu transformări, trebuie să fim atenți să nu ne pierdem istoria. Pentru că în momentul în care depășim greutățile, dacă am lăsat istoria să dispară, nu vom mai ști cum am ajuns în locul în care ne aflăm și nici nu vom mai găsi direcția pe care să mergem în viitor.
Șerban Cornaciu: În acest an, focusul primăriilor din România a fost să găsească surse de finanțare pentru buget. Au apărut regulamente de utilizare a spațiului public sau de instituire a unor taxe pentru dezvoltare urbană care, din păcate, nu exceptează vehiculele istorice.
Există acel principiu prin care fiecare primărie poate să instituie ce taxe dorește, este adevărat, dar toate lucrurile acestea trebuie să se întâmple după o bună regulă, aceea a Codului Fiscal, legea supremă în ceea ce privește taxarea lucrurilor în această țară. Ori în Codul Fiscal, vehiculele istorice sunt considerate obiecte de patrimoniu și sunt protejate prin scutire de taxe.
Șerban Cornaciu: Noi am adresat un apel fiecăreia din cele trei primarii ca să rezolvăm această situație. Cererea noastră se bazează pe mai multe fapte. Categoria vehiculelor istorice face parte din marea categorie a vehiculelor, acest lucru este adevărat. Dar mașinile istorice sunt depozitate pentru a fi utilizate ocazional, ele nu circulă zilnic.
Practic, efortul proprietarului constă în a le găsi un loc foarte bun de depozitare, adică în curtea proprie sau într-un garaj izolat. Proprietarul are grijă să le mențină în bună stare și le afișează de 4 sau de 8 ori pe an la evenimente publice.
Șerban Cornaciu: În Sectorul 4, taxa de dezvoltare urbană are ca motivare faptul că mașinile sunt depozitate pe spațiul public, însă aceasta nu se întâmplă în cazul nostru. Mașinile istorice nu se păstrează pe stradă pentru că dacă ar fi așa, nu ar mai putea să rămână istorice. Sunt obiecte de colecție păstrate în garaje sau în curți.
În S4 sunt înmatriculate numai 240 de mașini de patrimoniu, dintr-un total de 180.000 înmatriculate în sector, adică reprezintă 0.13%. Nu mai vorbim de faptul că au un grad ridicat de raritate. Dacă le-a impozitat pe cele 240, câștigul Primăriei Sectorului 4 este de fapt o pierdere, pentru că proprietarii vor începe să le vândă către alte sectoare sau își vor diminua colecția.
Șerban Cornaciu: La Retromobil avem o misiune cu o mare importanță socială. Noi am înțeles că pentru Muzeul Național pe Roți al României, statul român nu se poate implica să plătească vreo contribuție. Ne-am asumat noi acest rol, ca entități private, proprietari și colecționari. Retromobil are acum 12.000 de mașini atestate istoric și 5000 de membri în plan național. Până acum autoritățile locale ne-au protejat, adică ne-au scutit de anumite taxe, pentru ca au înțeles ca și ele au un rol in păstrarea patrimoniului cultural al comunității.
Șerban Cornaciu: Proprietarului de motorete i s-a cerut să facă dovada faptului că acea curte este înregistrată ca garaj. I s-a dat refuz pentru scutirea de la plată, pe motiv că curtea nu este înregistrată ca garaj.
Pe de-o parte, primăriile ne susțin, ne acordă sprijin pentru a organiza parade, și îi mulțumim domnului primar Daniel Băluță pentru acest lucru, pe de alta ne impun taxe. De aceea, noi considerăm că vehiculele istorice trebuie scoase din acest regulament de impunere a taxei de dezvoltare urbană și trebuie tratate ca obiecte de patrimoniu. Practic, nu poți să construiești o dezvoltare urbană impozitând obiecte de patrimoniu care stau depozitate în spații private.
B365: Practic, nu vom mai avea acest muzeu pe roți?
Șerban Cornaciu: Este greu de estimat acest lucru însă situația poate deveni critică, dacă această măsură se va extinde și la alte sectoare. Am depus memoriul la cele trei primarii și așteptăm un răspuns favorabil, pentru că până acum relația noastră cu toate primăriile a fost una cordială. Am fost găzduiți în piețele publice ale orașelor țării și credem că, până la urmă, situația neplăcută este datorată numai unei erori de redactare, adică faptul că vehiculele istorice nu au fost trecute la ceea ce înseamnă exceptare.
B365: Sunt taxe mari?
Șerban Cornaciu: Pentru o mașină, taxele sunt de 540 de lei pe an, în Sectorul 4. In Constanța, 200 de lei per mașină, dar gândiți-vă că în Sectorul 4 avem cel puțin 3 colecții mari, pe unele le vedeți și în imagini. Gândiți-vă că fiecare dintre acești proprietari de colecții are de plată între 4.000 și 5.000 de lei pe an. Este o situație dramatică. Nu este vorba că ei nu pot plăti taxele, dar se gândesc să vândă, să mute mașinile în alte sectoare sau să-și diminueze colecțiile, lucru care este nu tocmai fericit pentru munca cu mare importanță socială pe care o facem.
Suntem păstrătorii unor vehicule istorice, astăzi ne aparțin și, când n-o să mai fim, o să le transmitem generațiilor care vin. Peste 10, 20, 50 de ani, tinerii o să vadă o Dacie și o să spună: Da, este chiar o Dacie originală. Peste 50 de ani, Dacia va fi un obiect senzațional. Cine va vedea o Dacie fabricată acum 80 de ani va înțelege cine am fost, ce suntem și cum am ajuns aici.
Mai jos, Apelul Retromobil către Primarii Municipiilor și Membrii Consiliilor Locale din România.
Stimați Domni Primari, Stimați Membri ai Consiliilor Locale,
În acest an, marcat de numeroase provocări și schimbări legislative, RETROMOBIL CLUB ROMÂNIA (RCR) se adresează dumneavoastră, factori de decizie la nivelul municipiilor, cu o solicitare esențială pentru prezervarea patrimoniului cultural mobil național.
Având în vedere rolul nostru unic în promovarea și conservarea vehiculelor istorice, vă invităm să acordați o atenție deosebită statutului special al acestor vehicule în procesul de elaborare a oricăror acte normative la nivel local.
Vă rugăm să considerați că vehiculele istorice sunt, în esență, obiecte de patrimoniu cultural mobil, similare exponatelor de muzeu, și nu trebuie să fie tratate ca simple surse de suplimentare a veniturilor pentru bugetele locale. Ne îngrijorează faptul că, în unele localități, au fost instituite taxe de dezvoltare urbană sau taxe de utilizare a domeniului public care afectează în mod nedorit proprietarii de vehicule istorice.
Aceste taxe, aplicate indiferent de utilizarea sau de natură vehiculului, ignoră statutul special al vehiculelor istorice, consemnat în legislația națională și impun o povară financiară nejustificată asupra celor care se dedică conservării acestui patrimoniu.
Statutul Vehiculelor Istorice în România
Conform legislației în vigoare, vehiculele istorice sunt definite că acele vehicule care au o vechime decel puțin 30 de ani de la data fabricației, păstrând caracteristicile originale sau fiind restaurate/reconstruite, și care dețin un atestat specific emis de Retromobil Club România.
Aceste vehicule beneficiază de un statut legislativ special, consemnat și în Codul Fiscal, tocmai pentru a încuraja conservarea și menținerea lor că parte integrantă a patrimoniului nostru cultural.
Aceste vehicule participă, an de an, la expoziții și evenimente realizate în toate orașele reședință de județ ale țării, evenimente ce se bucură și de sprijinul și participarea instituțiilor pe care le reprezentați.
Suita evenimentelor la care participă aceste vehicule formează, pe bună dreptate, Muzeul pe Roți al României, la care fiecare cetățean al acestei țări are acces gratuit, fără a plăti un bilet de intrare și la care contribuția financiară pentru păstrarea exponatelor este exclusiv în sarcina fiecărui membru al clubului nostru. Muzeul Național pe Roți al României oferă acces gratuit fiecărui român la peste 150 de evenimente anual!
RETROMOBIL CLUB ROMÂNIA, în calitate de principală asociație națională a proprietarilor și restauratorilor de vehicule istorice și organism național al F.I.V.A. (Federation Internaționale des Vehicules Anciens), depune eforturi considerabile pentru a menține vie istoria automobilistică românească. Membrii noștri investesc resurse financiare personale semnificative pentru a restaura, întreține și conservă aceste vehicule, fără a beneficia de sprijin financiar din partea statului sau a autorităților locale.Str. Dr. Victor Poloni 25, București | www.retromobil.ro
Impactul Negativ al Taxelor de Dezvoltare
Aplicarea unor taxe precum cele de dezvoltare urbană asupra vehiculelor istorice reprezintă o măsură contradictorie, având în vedere că aceste vehicule nu sunt utilizate în scopuri comerciale sau de transport obișnuite, ci reprezintă obiecte de colecție și simboluri ale istoriei noastre locale și naționale, iar deținerea acestora nu are decât un simplu scop: păstrarea unei părți a istoriei acestei țări.
Aceste taxe de dezvoltare urbană, impuse unor obiecte de patrimoniu, afectează negativ eforturile de conservare și vor avea impact negativ pe termen lung în rândul comunității de colecționari din România, care numără 5.000 de persoane și 12.000 de vehicule istorice.
Prin urmare, Retromobil Club România vă solicită respectuos să luați în considerare următoarele aspecte în procesul de elaborare a politicilor publice locale:
Recunoașterea statutului special al vehiculelor istorice ca obiecte de patrimoniu cultural mobil, cu importanță pentru identitatea locală, care trebuie protejate de către Primărie.
Scutirea vehiculelor istorice de la plata taxelor de dezvoltare urbană sau a oricăror alte taxe locale care ar putea împovăra financiar proprietarii și ar afecta negativ eforturile de conservare.
Modificarea imediată a regulamentelor emise deja prin scutirea vehiculelor istorice de la aplicarea taxei de dezvoltare urbană.
Sprijinirea inițiativelor locale care promovează conservarea și restaurarea vehiculelor istorice, recunoscând valoarea lor culturală și istorică pentru comunitatea dumneavoastră. (ex. includerea în evenimente locale, facilitarea accesului în locații istorice etc.)
Considerăm, prin demersul nostru, că Primăriile trebuie să își asume, prin atitudinea manifestată față de vehiculele istorice, protejarea Muzeului Național pe Roți al României și să contribuie la promovarea acestuia că o componentă esențială a procesului de păstrare a identitățîi naționale.
Cu respect, RETROMOBIL CLUB ROMÂNIA, 25 martie 2025.