Taverna Racilor, cârciuma din Herăstrău, închisă de ANPC. Inspectorii spun că au găsit acolo chintale de mâncare stricată, scoici putrede, rugină în bucătărie

19 sept. 2023
750 Afișari
Taverna Racilor, cârciuma din Herăstrău, închisă de ANPC. Inspectorii spun că au găsit acolo chintale de mâncare stricată, scoici putrede, rugină în bucătărie
Taverna Racilor, cârciuma din Herăstrău, închisă de ANPC. Inspectorii spun că au găsit acolo chintale de mâncare stricată, scoici putrede, rugină în bucătărie | Sursa foto: B365

Comisarii ANPC propun închiderea restaurantului Taverna Racilor Herăstrău pentru o perioadă de 12 luni. S-a constatat numeroase nereguli în cadrul unor controale desfășurate la această unitate în perioada iunie – septembrie 2023.

ANPC a desfășurat mai multe controale la Taverna Racilor Herăstrău

Potrivit unui comunicat al ANPC, transmis de Agerpres, Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea (CRPCR) București-Ilfov a desfășurat, în perioada 1 iunie – 15 septembrie 2023, mai multe controale la Taverna Racilor Herăstrău – București.

Restaurantul a fost administrat inițial de SC Nedsea SRL, în prezent fiind administrat de SC Commercial Diplomatic Club SRL, societăți promovate în mediul online de Paul Nicolau, cunoscut ca Pescobar.

Iată ce se arată în comunicatul transmis de ANPC:

În urma deficiențelor constatate, comisarii CRPCR București-Ilfov au aplicat următoarele sancțiuni: în data de 01.06.2023 – administrator SC Nedsea SRL – amenzi contravenționale în valoare de 25.000 lei; un avertisment; oprirea definitivă de la comercializare a 156 kg produselor alimentare neconforme, în valoare de circa 2600 lei; oprirea temporară a unității de la prestarea serviciilor până la remedierea deficiențelor.

Ulterior, a fost verificată măsura dispusă de oprire temporară a unității de la prestarea serviciilor și s-a constatat că aceasta nu a fost respectată, societatea fiind sancționată contravențional cu amendă în valoare de 5.000 lei și s-a propus emiterea deciziei de închidere a unității.

Pe data de 3 iunie, atunci când administrator era SC Nedsea SRL, a fost solicitată verificarea măsurilor dispuse și s-a constatat că deficiențele au fost remediate.

În perioada 22-28 iunie, au fost dispuse mai multe măsuri vizând amenzi contravenționale, oprirea definitivă de la comercializarea unor produse alimentare, oprirea temporară a unității de la prestarea serviciilor până la remedierea deficiențelor etc.

Pe 15 septembrie (administrator SC Commercial Diplomatic Club SRL), au fost dispuse alte sancțiuni:

 • amenzi contravenționale în valoare de 25.000 lei,
 • oprirea definitivă de la comercializare a 560 kg produselor alimentare neconforme, în valoare de circa 16.500 lei,
 • oprirea temporară a unității de la prestarea serviciilor până la remedierea deficiențelor,
 • propunerea de închidere temporară a unității pe o durată de la 6 luni la 12 luni pentru abateri repetate.

„Menţionăm că vor fi transmise adrese către Primăria Sectorului 1, Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice şi Direcţia de Sănătate Publică”, se arată în documentul ANPC.

Abaterile constatate de comisarii ANPC la Taverna Racilor Herăstrău

Principalele abateri constatate de echipele de control au fost:

 • folosirea unor materii prime și a unor semipreparate fără etichete cu elemente de identificare și caracterizare,
 • utilizarea unor agregate frigorifice neigienizate, cu grătare cu rugină,
 • sistem de ventilație cu depuneri masive de praf,
 • chedere depreciate și murdare,
 • prezența insectelor vii (muște) în unitate,
 • schimbarea stării termice a produselor,
 • nerespectarea temperaturii de păstrare a preparatelor finite calde,
 • existența unor condiții improprii în spațiul de lucru (paviment neigienizat),
 • lipsa verificării metrologice a cântarelor utilizate,
 • lipsa informării cu privire la ingredientele conținute de preparate, a aditivilor și a alergenilor, în lista meniu,
 • lipsa autorizației emisă de Primărie.

Totodată, au fost descoperite produse alimentare expirate și utilizarea unei mașini de transport neautorizate la care sistemul de răcire nu funcționa, ca spașiu de depozitare a materiilor prime, cele congelate și refrigerate.

Șeful ANPC, Horia Constantinescu, a vorbit, la Antena 3, despre neregulile descoperite la Taverna Racilor:

Ori iată că la Giurgiu, între întreaga cantitate de produse este păstrată niște containere, de acolo sunt transportate la o cu totul altă temperatură decât cea recomandată de producător pentru a fi redistribuite, iar odată ajunse în București, acestea sunt depozitate în niște camioane, pe aleea Parcului Herăstrău, fiind transportate către bucătăria restaurantului la temperatura ambientală.

Ori, dacă revenim la potențialul periculos al produselor de acest tip, depozitate la alte temperaturi decât cele la care trebuie să fie depozitate, înțelegem cu toții că vorbim despre un pericol flagrant asupra sănătății consumatorilor.

Te-ar mai putea interesa și:

Cookies