Tărtăria din București unde mănânci și te-ndrăgostești

25 feb. 2021
442 Afișari
Tărtăria din București unde mănânci și te-ndrăgostești
Tărtăria Tartelicious Tart București

Știți bancul ăla tâmpit cu Ștefan cel Mare și biscuiții? ”Ştefan cel Mare adunase oastea în vederea unei bătălii cu turcii. Ca de obicei îşi îmbărbătează supuşii şi, terminând cuvântarea, strigă de răsună valea: - Încălecaţi, moldovenii mei! Ca un tunet răspund răzeşii: - Încălecăm, Măria Ta! După ce zdrobesc bine oastea turcească se întâlnesc cu toţii la locul de adunare şi Ștefan porunceşte: - Descălecaţi, oştenii mei! - Descălecăm, Măria Ta! Descălecând, Ștefan zăreşte într-un tufiş un pachet de biscuiţi. Citind cu atenţie eticheta, puţin nedumerit, ridică pachetul de biscuiţi spunând: - Biscuiţi, oştenii mei! - Biscuim, Măria Ta!” Dar ce se întâmplă când în drumul a două tinere corporatiste din București se așază o tartă mult-lăudată de prieteni? Începe tărtăria. Tărtărim, prietena mea!

Cătă și Rodi sunt prietene din liceu, de niște mulți ani. Au avut ideea de business de ceva vreme, încă de când Cătă  și-a dat seama că marketingul pentru corporație nu mai e neapărat ce își dorește să  facă. La început i-a fost frică de nesiguranța vieții de antreprenor, dar, la un moment dat, a zis că dacă nu riști, nu câștigi.

Cătălina Dima și Rodica Coderie
Cătălina Dima și Rodica Coderie

”Treaba asta cu prăjiturile”, cum îi spune Cătă perioadei în care făcea tarte și prăjituri pentru prieteni s-a transformat în Tartelicious Tart. ”Tarte pofticioase pentru persoane delicioase!”. De atunci, nu a mai avut niciun moment de respiro. La ea se simte că atunci când faci ce-ți  place, timpul de muncă chiar nu se mai simte ca atare.

Cum faci tarte la Tărtărie în/după ditamai șocul pandemic

Cel mai mult îi place că tărtăria produce satisfacții din toate punctele de vedere, e o combinație între plăcerea de a vedea cum lucrurile pe care le faci cu mâna ta cresc văzând cu ochii (la propriu) și între închegarea unei comunități de clienți care te susțin să mergi mai departe și cărora le îndulcești zilele (tot la propriu). Oamenii care vin la Tartelicious le-au întrebat pe Cătă și pe Rodi dacă au nevoie de sprijin când a venit pandemia și le-au susținut continuitatea businessului prin comenzi recurente.

Când a venit martie 2020, după șocul inițial, fetele s-au gândit la soluții. Au ajuns să combine aroma cafelei de la Miss Ale Espresso Bar cu gustul tartelor lor și au făcut pachete pentru brunch-uri pe care le-au livrat personal clienților. Asta cu livratul a fost o mare aventură, mai ales când a venit Paștele. Zile întregi, Cătă și Rodi au stat în mașină între locuințele clienților care abia așteptau pachetele lor. 

Între ”ne închide” și ”azi nu ne mai închide” din cauza tandemului făcut de autorități, antreprenoarele noastre și-au păstrat încrederea în pasiunea lor și au rămas alături de clienții fideli. Cătă zice că spațiul lor e o bucătărie în care fac tarte, o ”tărtărie”. Nu e nici ”laborator”, nici ”cofetărie”, nici ”patiserie”, iar ”brutărie” nici atât. 

Tiramisu? Mnu. Poate Tărtămisu

Cu greu, dar cu mult optimism și voie bună, fetele au trecut prin 2020 și s-au ținut pe linia de plutire. Astăzi, le puteți găsi din nou la tărtăria din Ion Brezoianu, unde găsiți zilnic o serie de tarte ”clasice”, dar și câte una-două ”noutăți”, în funcție de starea și creativitatea Cătălinei. Tradiționale sunt brownie cu mascarpone, carrot cake, tarte cu vanilie și fistic, iar, la cererea clienților, tiramisu, deși Cătă nu e mare fană.

A încercat tot felul de rețete, l-a mâncat în Italia, dar tot nu-i place. Însă rezultatul la care a ajuns după câteva mici reinterpretări ale rețetei, cum ar fi adăugatul zmeurei sau caiselor, au ridicat tiramisu-ul de la Tartelicious în topul preferințelor și, prin urmare, al vânzărilor. Unii clienți chiar i-au sugerat să nu-i mai spună tiramisu, să-l numească altfel. Eu i-aș zice ”tărtămisu” – rămâne de văzut dacă sugestia îmi va fi luată în considerare. 

tarta brownie cu mascarpone si rodie
tarta brownie cu mascarpone si rodie

Când alege rețete noi, Cătă explorează texturi și culori și se inspiră din ce citește. Pentru cele sărate, abia așteaptă să apară leurda, iar pentru cele dulci caută prin cămară să vadă ce fructe a mai conservat. Tartele sunt făcute cu ingrediente naturale, unele conservate ”în casă”. Ultima dintre tartele cele mai reușite din ultima vreme nu a fost o tartă, ci tortul de ziua Cătălinei, căreia îi spunem ”La mulți ani!” pentru că și-a sărbătorit ziua pe 21 februarie cu o bunătate dulce care combină ciocolata cu vișinele, nuca și romul. Ceva clasic și bun. Așadar, puteți să vă comandați și voi tortul aniversar de la fete. 

„Ce aveți bun azi?”

Când am întrebat-o care a fost cea mai trăsnită rețetă, ”tărtăreasa noastră”, cum se autointitulează, mi-a spus că a făcut tot felul de combinații, iar cele amintite cu mult drag sunt cele cele cu ciocolată și chilli sau salvie cu corcodușe. Pe lângă tarte, în weekend mai fac și rulouri cu scorțișoară și babka, dar trebuie să fiți pe fază când le anunță pe Instagram că dispar ca prin minune.

Cel mai mult mi-a plăcut cât am stat în ”bucătăria” fetelor autenticitatea interacțiunii cu clienții. Toți cei care au intrat, după un salut călduros, au întrebat: ”Ce aveți bun azi?”, iar Cătă, după ce le prezenta produsele spunea: asta e nouă, asta îmi place sau asta nu e neapărat pe gustul meu. Te aștepți să ți se spună că toate sunt minunate, și chiar sunt, dar tocmai despre asta e vorba, să fie produse pentru pentru gustul clientului, chiar dacă producătorul are preferințele lui. Și sinceritatea asta ne place, pentru că ne face să ne simțim ca acasă.

Anul ăsta, ”tărtăresele” ne promit o nouă locație în zona Unirii și terasă frumoasă la locația actuală din strada Ion Brezoianu 35. Eu m-am bucurat azi de o tartă sărată cu gorgonzola și ciuperci și de o tartă dulce cu fructe de pădure. Abia aștept comanda de rulouri cu scorțișoară și momentul în care Cătă o să facă și ceva dulce cu marțipan, așa cum mi-a promis azi. 

tartelicious tart brezoianu
tartelicious tart brezoianu

Nota b365:ro: Când iese prin oraș, Andrei se uită după oameni și locuri cu povești bestiale care merită povestite. Și, mai apoi, citite (desigur ;-)) Am pus aici câteva:

Cookies