ȘTIRI

Tarom, pierderi de 181 de milioane de Euro în ultimii patru ani

Conform rezultatelor oficiale publicate pe site-ul Ministerului de Finanţe, compania a înregistrat doar anul trecut pierderi de 60 de milione de euro.

„La baza pierderilor cred că stă şi supra­încărcarea cu personal, care nu este justificată, dar şi lipsa unei politici protecţio­niste, care să protejeze compania de fluctuaţiile preţului la combustibil”, a declarat pentru ZF Doru Lionăchescu, principalul partener al casei de investiţi Capital Partners. 

În timp ce compania naţională se afundă în pierderi, ceilalţi transportatori aerieni europe­ni, ca Austrian Airlines, Lufthansa, Air Fran­ce KLM sau Turkish Airlines, aplică planuri de restructurare pentru reducerea pierderilor, iar unii anunţă chiar profit.

„Tarom se confruntă cu o hemoragie. Criza şi concurenţa puternică pun o mare presiune pe companiile aeriene. Această hemoragie poate fi stopată printr-un control mai bun al costurilor, prin noi rute profitabile şi o acoperire mai bună a reţelei interne, pe care nu are concurenţă”, este de părere Daniel Dăianu, profesor de economie. Toate companiile aeriene s-au confruntat cu dificultăţi pe fondul crizei. „Demersul de a păstra independenţa este un eşec, este nevoie de un acţionar cu putere financiară”, a completat acesta.

Compania de stat a trans­portat anul trecut circa 2,2 milione de pasageri, sub nivelul prog­nozat. Avioanele Tarom au zburat cu locuri ocupate în proporţie de 61%, pe rutele externe.

Conform ZF, statul plănuieşte să scoată la vânzare pe bursă 20% din acţiunile Tarom, iar în câteva luni compania va trece la management privat.

Ministerul Transporturilor deţine 97% din acţiunile Tarom, în timp ce Compania de Aeroporturi Bucureşti are 1,6%, ROMATSA 1,3% şi SIF Muntenia 0,1%.


Recomandarile noastre


Parteneri

Știri – Gândul

Știri – CanCan.ro

Back to top button