BREAKING | Tarif unic de 5 lei/oră pentru parcările publice din București. Schimbarea, votată acum în ședința CGMB

22 dec. 2022
331 Afișari
BREAKING | Tarif unic de 5 lei/oră pentru parcările publice din București. Schimbarea, votată acum în ședința CGMB
"Parcările albastre" ale Primăriei Capitalei | Sursa foto: Nicușor Dan

UP-DATE: Propunerea a fost votată, cu puțin înainte de ora 13, în Consiliul General al Municipiului București. Propunerea a trecut cu 44 de voturi pentru și o abținere.

După nici o jumătate de an cu tarife diferențiate, în funcție de zonă, parcările publice din București vor avea, de la 1 ianuarie 2023, un tarif unic de 5 lei/oră. Este tariful pus pe masa dezbaterilor și supus la vot în ședința de acum a CGMB, ședință transmisă în direct pe pagina de Facebook a Primăriei Caitalei.

Tarif unic și parcometre noi

Viceprimarul Stelian Bujduveanu, inițiatorul proiectului care introduce tariful unic, a anunțat în sedința CGMB că 300 de parcometre vor fi montate în zona centrală a Bucureștiului. El a mai spus că municipalitatea vrea să îi oprească pe șoferi să mai parcheze pe trotuare și să-ți lase mașinile în parcări, „acolo unde le este locul”.

Parcare cu tarif unic în București de la 1 ianuarie 2023

Acest tarif unic de 5 lei/oră se plătește, de luni până vineri, în intervalul orar 8,00 – 20,00, pentru folosirea parcajelor şi locurile de parcare care aparţin domeniului public sau privat al Municipiului Bucureşti. 

Această modificare vine după ce viceprimarul Stelian Bujduveanu a inițiat un proiect de hotărâre în acest sens.

Cât costă abonamentul pentru iun loc de parcare în București

Pentru a parca  mașina pe locurile de parcare ale Primăriei Capitalei  de luni până duminică, în intervalul orar 8,00 – 20,00, persoanele fizice, persoanele juridice şi instituţiile publice pot cumpăra un un abonament de 25 lei/zi sau de  500 lei/lună.

 Pentru utilizarea locurilor de parcare de către riverani, abonamentul costa fie 50 lei/lună, fie  500 lei/an. 

Pentru autocare şi pentru autovehicule care deservesc industria cinematografică, este prevăzut un tarif unic de 20 lei/oră de luni, valabil până duminică. 

Care sunt  acum tarifele pentru parcare în București, valabile până la Anul Nou

Actualele tarife din București au intrat în vigoare acum mai puțin de o jumătate de ani, mai exact pe 15 august 2022. Sunt stabilite pentru în intervalul orar 07:00 – 23:00, iar prețul este diferit, în funcție de zona unde este parcată mașina.

Există trei astfel de zone, iar tarifele sunt următoarele:

  • Zona 0 (zona centrală)  – 10 lei/oră,
  • Zona 1 – 5 lei/oră,
  • Zona 2 – 2,5 lei/oră.

Îți recomandăm să citești și:

 

Cookies