ARHIVA B365

Tăriceanu a adus ATINGERE independenţei justiţiei, decizia Inspecţiei Judiciare

Inspectorii judiciari consideră că afirmaţiile lui Tăriceanu au adus atingere independenţei sistemului judiciar. Inspectia Judiciara a constatat ca afirmatiile presedintelui Senatului, Calin Popescu Tariceanu, au fost de natura sa afecteze independenta justitiei, scrie romaniatv.net.

Purtatorul de cuvânt al IJ, Tamara Manea, a confirmat, pentru Agerpres, ca în urma verificarilor a rezultat ca afirmatiile au fost de natura sa afecteze independenta justitiei.

Raportul IJ urmeaza sa fie discutat în sedinta de plen a Consiliului Superior al Magistraturii din aceasta saptamâna.

În 19 februarie, CSM a sesizat, Inspecţia Judiciară, după ce Călin Popescu Tăriceanu afirmase, anterior cu cinci zile, că, în realitate, dosarul în care este implicat Varujan Vosganian, şi pentru care s-a cerut votul Senatului, nu se referă la presupuse fapte de corupţie ale unui senator, „ci pune în discuţie o decizie politică a unui ministru în funcţie, concretizată printr-o hotărâre de Guvern”.

„De aceea pot să afirm că un vot în favoarea cererii procurorului general, aşa cum îşi dorea şi preşedintele, ar fi creat precedentul potrivit căruia orice decizie a Executivului (deci, potenţial şi a preşedintelui) şi a oricărei autorităţi publice ar fi putut fi cenzurată în viitor de către procurori. Un asemenea precedent devenea periculos, pentru că el ar fi deschis calea spre transformarea României într-o republică a procurorilor”, susţinea Tăriceanu, după ce parlamentarii au votat împotriva ridicării imunităţii lui Varujan Vosganian.

Senatul a respins în 12 februarie, solicitarea Parchetului General de încuviinţare a începerii urmăririi penale împotriva senatorului PNL Varujan Vosganian. Procurorii DIICOT susţin că Varujan Vosganian, în calitate de ministru al Economiei, a luat mai multe decizii prin care ar fi favorizat firma Interagro controlată de omul de afaceri Ioan Niculae, oferind astfel gaze naturale la preţuri mai mici.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button