BAZAR

Târgurile tradiționale de la MȚR se relansează în această toamnă. Care este programul

Potrivit unui comunicat transmis vineri, până la sfârșitul acestui an se vor desfășura:

* Primenire — Târg al Galeriei de Artă Țărănească, 10 — 11 septembrie/ 8 — 9 octombrie;
* Târgul iconarilor și al meșterilor cruceri, 16 — 18 septembrie;
* Târgul de Sfântul Dumitru, 22 — 23 octombrie;
* Târgul de Sfinții Mihail și Gavriil, 5 — 6 noiembrie
* Târgul de Sfântul Nicolae, 2 — 4 decembrie.

Directorul interimar al MNȚR, Liliana Passima, a declarat vineri că „primenirea” Galeriei de Artă Țărănească reprezintă o revenire la „oferta culturală a MȚR”, la o tradiție instituită în anii ’90 — ’91 de întemeietorul muzeului, Horia Bernea, și de Irina Nicolau, prin care o parte a patrimoniului instituției era „scoasă spre primenire” „dintr-o ladă de zestre simbolică” și expusă publicului.

„În mod simbolic, pentru noi, această revenire la târgurile tradiționale organizate de MȚR este un nou prilej de primenire. Vom organiza cam trei întâlniri de felul acesta (de primenire — n.r.), în care să recuperăm această privire asupra propriului patrimoniu. Devine obligatoriu ca această raportare a noastră la colecții, la obiectele din Galeria Țărănească să-și recapete importanța gestului de a fi privite de publicul vizitator„, a spus Passima.

În ceea ce privește celelalte târguri MȚR, ea a menționat organizarea, pe viitor, a unui Târg de Sânziene sau a Târgului de antichități țărănești, care se dorește a fi „construit” în două ediții, una de primăvară și o alta de toamnă, ca și continuarea organizării Târgului Mărțișorului.

„Sperăm ca această revenire la o calitate indiscutabilă a acțiunilor organizate de MȚR să poată să ne readucă și prietenii fideli și acest public ocazional pe care l-am câștigat”, a mai spus Passima, amintind că în organizarea acestor târguri muzeul va avea colaborări directe cu meșteșugari, ONG-uri, asociații culturale, după o selecție riguroasă, în acord cu profilul și identitatea instituției.

Astfel, MNȚR nu renunță la una din activitățile culturale care i-au adus un plus de identitate și unicitate în contextul muzeal național încă din anul 1996: organizarea de târguri dedicate meșteșugurilor tradiționale și a târgurilor care exploatează și pun în valoare creativitatea artiștilor, designerilor, arhitecților, a mediilor creative în general, mai precizează comunicatul MNȚR.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button