Muzeul Național al Țăranului Român găzduiește în perioada 8-10 noiembrie Târgul de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil. Vizitatorii sunt așteptați să marcheze sfârșitul toamnei participând la evenimentul la care vor fi prezenți, de dimineață și până seara, zeci de comercianți.
Muzeul Național al Țăranului Român marchează sfârșitul toamnei și ultimele zile de dulce înainte de intrarea în Postul Crăciunului prin organizarea Târgului de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil. Timp de trei zile, de vineri, 8 noiembrie și până duminică, 10 noiembrie 2024, între orele 10:00-18:00, vizitatorii sunt așteptați să cunoască cei 50 de meșteri, anticari și artiști care vin din toată țara cu obiecte din ceramică, țesături, icoane, podoabe, obiecte din lemn și multe altele.
Totodată, vizitatorii vor putea cumpăra miere, prăjituri, turtă dulce, plante de leac, țuică, sucuri naturale, fructe și legume.
Vă așteptăm să redescoperiți frumusețea gesturilor ce stau mărturie în lucrurile meșteșugite deopotrivă de țărani, artizani și artiști.
Bucureștenii și turiștii trebuie să știe că intrarea este liberă.
Sâmbătă, înainte de Hranghel, se fac moși. De Hranghel fiecare om trebuie să aprindă o lumânare care îi va fi „lumina de veci” în lumea de dincolo. Finii merg cu colăcei la nași. Se amestecă berbecii cu oile. În acest scop se face turta araților (berbecilor) care se aruncă între oi. Dacă ea cade cu fața în sus, oilor le va merge bine. Se serbează „cu desăvârșit nelucru”. – Irina Nicolau
Reprezentanți ai Muzeului Național al Țăranului Român explică faptul că luna noiembrie, din punct de vedere religios, are în centru sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil.
Prima săptămână din lună este numită în popor Săptămâna Miriștei, deoarece este săptămâna în care se termină însămânțările de toamnă și începe aratul miriștilor pentru însămânțările de primăvară. Cea de-a doua săptămână are în centru sărbătoarea Sfinților Arhangheli Miahil și Gavriil, cei cu săbii și puteri ocrotitoare asupra oamenilor și a turmelor de oi.
În folclorul religios românesc, dintre cei doi arhangheli, ami venerat este Mihail. Se spune că el poartă cheile raiului, este un înfocat luptător împotriva diavolului și veghează la capul bolnavilor, dacă acestora le este hărăzit să mai trăiască, fiind și un stăpânitor al văzduhului, alături de prorocul Ilie.
Te-ar mai putea interesa și: