Târg de pâine, organizat de Primăria sectorului 2 în perioada 15 -18 septembrie

de:
08 sept. 2016
0 Afișari
Târg de pâine, organizat de Primăria sectorului 2 în perioada 15 -18 septembrie

Cu prilejul Târgului de Pâine, Centrul Cultural „Mihai Eminescu”, al Primăriei Sectorului 2, organizatorul evenimentului, aduce în faţa publicului o inedită îmbinare a tradiţiilor şi a obiceiurilor populare autentice legate de producerea pâinii prezentând rolul acesteia în viaţa omului de la ţară: „Îmblătitul spicelor de grâu”, treieratul adică, din zona Feregi, Hunedoara, „Pomul ritual” şi „Pâinea rituală” folosită la diferite obiceiuri tradiţionale şi religioase (sărbătoarea recoltei, nașterea, nunta, înmormântarea), reprezentative pentru momentele importante ale vieţii, aşa cum sunt ele păstrate în zona Olteniei şi a Munteniei sau demonstraţiile culinare ale socăciţelor din Maramureş sau gospodinelor din Moldova.

Elementele principale de interes ale festivalului sunt, în fiecare an, cuptoarele tradiționale la care se coace pâinea, pregătită și frământată în prealabil, chiar la fața locului: țestul, cel mai vechi cuptor, poate fi văzut pus la lucru de un grup de specialiști din zona Olteniei. Celor zece țesturi li se adaugă alte patru cuptoare de vatră, amplasate în fața clădirii centrului cultural, tot acest arsenal funcționând permanent pe durata festivalului pâinii, pentru a oferi gratuit vizitatorilor mostre de pâine spre degustare.

In cadrul evenimentului, la expoziţiile cu vânzare participă producători de pâine, vin, miere, kurtos-kalacs, cozonaci şi dulciuri şi alte preparate, toate urmând reţete tradiţionale autentice.

Meşterii populari prezenţi la eveniment, care vin din majoritatea zonelor ţării, expun produsele pe care le realizează în atelierele proprii: vase de lut, cioplituri şi sculpturi în lemn, păpuşi tradiţionale şi obiecte decorative şi de cult.

Spectacolele folclorice nu lipsesc din programul târgului pentru a completa frumuseţea acestui eveniment unic, printre cei invitaţi să întregească atmosfera specifică satului tradiţional regăsindu-se artişti de valoare ai folclorului românesc. De-a lungul anilor, vizitatorii „Târgului de pâine” s-au bucurat de prezența unor mari nume ale folclorului național. Și pentru ediția din acest an, organizatorii pregătesc numeroase surprize, fiecare seară de festival având programat un concert folcloric cu durata de două ore. Aneta Stan, Elisabeta Turcu, Mariana și Mihai Călin, Vasilică Bordianu și mulți alți artiști îndrăgiți vor cânta pe scena Târgului de Pâine.

Cookies